Cine este românul care verifică și avizează noul cod de construcții al New York-ului

Antreprenorul român Cristian Vimer, care deține alături de un partener american o firmă de proiectare și de consultanță în Statele Unite, a fost selectat pentru a face parte din comisia care verifică și avizează noul cod de construcții al orașului New York, NYC Code Revision Committee. Comisia este formată din 60 de ingineri de la cele mai importante firme de inginerie din statul New York.

New York, un oraș cu 1,1 milioane de clădiri, are încă din anul 1908 un cod propriu de construcții, următoarea ediție, la care va contribui și antreprenorul român, urmând să apară în 2020.

Atât Vimer, de profesie inginer constructor cât și partenerul alături de care deține firma Madsen Consulting Engineering, Erik Madsen, vor face parte din comisia de structuri. Totodată, românul se află și în subgrupul care se ocupă cu proiectarea clădirilor din orașul american. „Am călătorit destul prin lume ca să îmi dau seama ca New York City e un oraș nebun, poate unul din cele mai complexe și mai nebunești metropole ale lumii – o combinație de lucruri extraordinare și probleme serioase, un fenomen greu de explicat. Toata această nebunie a New York-ului se vede poate cel mai clar în felul în care se construiește, se dărâmă, se înnoiește și totuși rămâne la fel acest oraș extraordinar. Mi-e greu să cred că aș putea realiza ce am făcut aici în altă parte. Nu cred că ar fi posibil în România de exemplu, o firmă de proiectare atât de mică, precum a noastră, să poată avea privilegiul de a fi parte din sute de proiecte. Nu e ușor nici aici să îți creezi locul tău printre firmele mari și cunoscute, dar măcar aici e posibil”, a spus Cristian Vimer, partener în firma Madsen Consulting Engineering.

Una din problemele cele mai importante pentru proiectele din New York este că, in mare parte, clădirile sunt lipite una de cealaltă sau despărțite numai de câțiva centimetri, astfel că dezvoltarea unei clădiri este minuțios analizată. În New York sunt în total aproximativ 1,1 milioane de clădiri, din care nu mai puțin de 635.000 sunt case de una sau două familii, 145.000 sunt clădiri de apartamente până în 6 etaje, 38.000 sunt clădiri de patrimoniu și numai 14.500 sunt clădiri de peste 6 etaje.

În prezent, firma are 10 angajați, din care 6 sunt ingineri. Madsen Consulting Engineering a realizat peste 700 de proiecte, de la mici renovări în locuințe până la clădiri de 24 de etaje. Majoritatea sunt proiecte rezidențiale, dar din portofoliu fac parte și școli, muzee, spitale, spații comerciale și de birouri, proiecte de artă, etc. Majoritatea proiectelor sunt situate în New York –  Manhattan, Brooklyn, Queens si Bronx.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *