Cât câștigă primăriile din București din taxa pe construcții aplicată centrelor comerciale

După livrarea proiectului Veranda Mall, stocul de centre comerciale moderne din București a ajuns la aproape 1,16 milioane de metri pătrați, potrivit unui studiu făcut de compania de consultanță imobiliară Colliers International. Circa 450.000 de metri pătrați închiriabili din 900.000 de metri pătrați construiți, adică 40% din întregul stoc, se găsesc în sectoarele 2 și 3.

„Dacă se ia în considerare un procent maximal de 1,3% pentru taxa pe construcții, rezultă pentru sectoarele 2 și 3 ale Capitalei o contribuție cuprinsă între șapte și opt milioane de euro anual. Sunt contribuțiile cele mai mari din București, având în vedere că aceste două sectoare sunt cele mai aglomerate din punct de vedere al stocului de retail”, spune Raluca Buciuc, director asociat pengtru servicii de evaluare și ospitalitate la Colliers International.

Potrivit studiului realizat de compania de consultanță, în sectorul de retail sunt așteptate, până la finele acestui an, livrări de 210.000 de metri pătrați de spații. Analiștii spun că deși interesul pentru zona de retail este crescut, tranzacțiile cu centre comerciale întârzie să apară.

Consultanții remarcă tendința investitorilor de a pune proiectele de retail pe o poziție cel puțin egală cu cele de birouri din punct de vedere al riscului investiției. În eventualitatea unei tranzacții de achiziție, consultanții Colliers Internațional estimează un preț de trazacționare între 3.000 și 3.300 euro/mp, în condițiile unei rate de neocupare de 7-8% și a unei chirii medii de 21 – 23 euro/mp.

„În cazul sectoarelor 2 și 3, competiția ridicată ar putea duce la o scădere a acestor valori, ceea ce va crește riscul din punctul de vedere al investitorilor. Mai mult, dacă va mai apărea încă un proiect de mari dimensiuni, este posibil ca una dintre aceste scheme să devină nesustenabilă”, precizează Raluca Buciuc.

Colliers International a evaluat peste 50% din stocul de centre comerciale moderne din România.

 


FOTO: Cristina Dobreanu / NewMoney

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *