Top 10 cele mai importante muzee de vizitat în București (FOTO)
În Bucureşti sunt în jur de 60 de muzee şi case memoriale, multe dintre acestea fiind renovate şi modernizate inclusiv prin tehnicile folosite în muzeele de top ale Europei. Cele mai vizitate dintre muzeele Capitalei sunt:
1. Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Situat în apropiere de Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff nr.1, Muzeul Antipa este una dintre cele mai longevive instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare a publicului din România.
Înfiinţat în anul 1834, la cererea Marelui Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, muzeul a fost compus, la început, din donaţia iniţiatorului, incluzând păsări, mamifere, moluşte, peşti, fosile de diverse tipuri, diferite minerale şi monede aparţinând popoarelor greceşti, romane şi bizantine. În anul 2009, muzeul Antipa a trecut printr-o modernizare impresionantă, devenind unul dintre cele mai căutate muzee din Bucureşti. (antipa.ro)
2. Muzeul Naţional de Geologie
Aflată pe Şoseaua Kiseleff nr. 2, clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX şi a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înfiinţare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfăşurată aici, existau şi colecţii de roci şi minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala „Colecţiuni” de la parter.
Încercarea de a organiza un muzeu a fost zădărnicită de bombardamente şi cutremure, culminând cu cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecţiile fiind mutate temporar într-o altă clădire. Lucrările de refacere şi consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul iniţial, corespundea ideii de muzeu, de colecţii deschise, vizitabile de un public larg.
Refacerea clădirii s-a făcut întocmai, pornind de la fotografiile de epocă, mai puţin sala Bibliotecii, care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălţime !) şi o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu. Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârşit, în aprilie 1990. În prezent, muzeul este o secţie a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi.
3. Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”
Situat tot pe Şoseaua Kiseleff, în Parcul Herăstrău, Muzeul Satului este considerat una dintre principalele atracţii turistice din Bucureşti.
Întins pe o suprafaţă impresionantă de câteva hectare, muzeul are dimensiunile unui sat adevărat şi cuprinde o sumedenie de monumente şi artefacte provenite din secolul al XVII-lea până în secolul XX, cu case şi construcţii rurale reprezentative fiecărei zone etnogragice a ţării, inclusiv din Ardeal, Maramureş, Oltenia, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Banat. Atmosfera se aseamănă mai mult cu cea a unui parc natural decât cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult și de atmosfera pitorească.
4. Muzeul Militar Naţional
Localizat pe strada Mircea Vulcănescu, nr. 125-127, muzeul a fost deschis publicului începând cu data de 18 decembrie 1923, în urma Înaltului Decret nr. 6064 dat de regele Ferdinand I al României. Premergător constituirii acestui muzeu a fost înființat în 1893 un muzeu al artileriei. Muzeul Militar Național are filiale locale în alte orașe ale României — la Oradea (inaugurat în 1971), Constanța (inaugurat în 1985) și Bacău (inaugurat în 1997).
Incaperile muzeului gazduiesc trei expozitii majore: Expozitia de Istorie Straveche, Colectia de Machete (cu informatii despre tehnica militara folosita de-a lungul timpului, dar si despre fortificatii) si Colectia de arme albe si arme de foc. De asemenea, muzeul detine o biblioteca ce cuprinde carti si reviste cu teme militare.
Curtea muzeului are chiar la intrare un obiectiv important, Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, sculptat de marele artist Spiridon Georgescu, gazduind, de asemenea, diverse obiecte de artilerie si tipuri de tehnica militara folosite in aviatie si infanterie.
5. Muzeul de Istorie şi Artă (Palatul Şuţu)
Situat în zona Universităţii, aproape de “kilometrul zero”, mai exact pe bulevardul Ion C. Brătianu nr.2, Muzeul de Istorie şi Artă al Bucureştiului este găzduit de fosta reşedinţă a postelnicului C. Grigore Şutu, care a fost înălţată la începutul secolului XIX de arhitecţii Konrad Schwink şi Johan Veit.
Cu o colecţie impresionantă de peste 400.000 de exponate de diverse tipologii ce surprind esenţialul mai multor secole, inclusiv Era Preistorică, Evul Mediu şi Epoca Contemporană, acest muzeu este unul dintre cele mai importante locuri în care vizitatorii pot învăţa despre trecutul istoric al României, în special al Capitalei.
6. Muzeul Naţional de Artă al României
Cu o colecţie de opere de artă impresionantă, împărţită în trei categorii majore: Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă şi Galeria de Artă Europeană, Muzeul Naţional de Artă al României reprezintă unul dintre cele mai plăcute şi recreative moduri de a petrece timpul liber în Bucureşti.
Printre cei mai importanţi artişti ce îşi au expuse lucrările în acest muzeu se numără Constantin Brâncuşi, Rembrandt, Monet, Rubens şi Tintoretto.
7. Muzeul Naţional Cotroceni (www.muzeulcotroceni.ro)
Situat pe Bulevardul Geniului nr. 1, Muzeul Naţional Cotroceni se impune prin oferta sa culturală ca un obiectiv turistic de elită, trecându-i pragul numeroşi vizitatori români şi străini.
Vizitarea muzeului se face în grupuri programate, de maxim 15 persoane, doar cu ghidaj de specialitate în limbile română, engleză, franceză, italiană, iar fără programare, în limita locurilor disponibile, prin ataşare la grupurile deja programate.
8. Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I) www.mnt-leonida.ro
Prezintă un mare număr de exponate ce marchează momente din istoria ştiinţei şi tehnicii. De asemenea, periodic, muzeul organizează expoziţii temporare, folosind obiecte aflate în patrimoniul propriu, pentru a promova diverse personalităţi sau subiecte de interes.
9. Muzeul Pompierilor
Bd. Ferdinand I, nr. 33 / zona Foişorul de Foc www.muzeulpompierilor.ro
Muzeul Pompierilor constituie o realizare importantă pe tărâmul educaţiei cetăţenilor, un mijloc important de popularizare a regulilor şi măsurilor de pază contra incendiilor.
În anii 1891-1892, în mijlocul Bucureştiului, la intersecţia Bulevardului Ferdinand I cu Strada Traian s-a realizat noul Foişor de foc, loc anume ales, de unde se realiza supravegherea şi anunţarea posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariţia unor incendii nu numai în centrul urbei, dar şi în cartierele ei…
Foişorul de Foc avea să-şi îndeplinească rolul pentru care a fost construit mai bine de 42 de ani, până la modernizarea posibilităţilor de anunţare a incendiilor, prin apariţia şi dezvoltarea posturilor telefonice, când nici spaţiul pentru adăpostirea subunităţii de pompieri şi a mijloacelor de luptă nu mai corespundeau.
În această situaţie, Primăria generală a capitalei şi Comandamentul Pompierilor Militari au trecut la realizarea construcţiei postului de pompieri ”Regele Ferdinand I”, în cartierul Obor.
Vechiul amplasament Foişorul de Foc a devinit Muzeul Pompierilor, după mai bine de un sfert de veac de la mutarea postului de pompieri de la Foişorul de Foc.
10. Muzeul Băncii Naţionale a României
Situat în Centrul Istoric al Bucureştiului, în Vechiul Palat al Băncii Naţionale a României, Muzeul Băncii Naţionale a României găzduieşte o importantă colecţie numismatică, ce reflectă circulaţia monetară pe teritoriul României, de la monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul vest-pontic (sec. V î. Hr.), la denominarea leului din anul 2005.
Expoziţia permanentă pune un accent special pe istoria monedei naţionale, privită atât ca instrument de influenţare a vieţii cotidiene, cât şi ca produs artistic, ce exprimă evoluţii culturale şi ideologice din cursul ultimelor două secole.
Vizitarea colecţiei Băncii Naţionale a României se face sub formă de grup organizat, prin programare (e-mail) urmată de confirmare. Grupurile beneficiază de tur ghidat, iar vizitarea este gratuită. Accesul vizitatorilor este permis prin Str. Doamnei nr. 8, sector 3, Bucureşti, cu respectarea procedurilor specifice de acces controlat în Banca Centrală.