Proiectul românesc SMART LAB INACO a fost desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Avanti’s Awards Londra

La mai puțin de trei ani de la inaugurarea primului laborator inteligent dintr-o școală publică din România, Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate primește prima recunoaștere internațională a acestui proiect esențial pentru creșterea calității educației. Proiectul românesc SMART LAB INACO a fost desemnat câștigătorul secțiunii „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la AVANTI’S AWARDS, în cadrul celui mai mare eveniment global dedicat tehnologiilor educaționale – BETT, care va avea loc în data de 24 martie.

„Cu multă bucurie, smerenie și recunoștință voi fi prezentă la Londra, la Pergola Wharf, să ridic acest premiu cu totul și cu totul special, care înnobilează munca noastră de 5 ani, a întregii comunități de profesioniști ai INACO dedicați educației. Această apreciere internațională ne onorează și ne dă încrederea că facem ceea ce trebuie pentru educația din România. M-aș bucura să avem alături diaspora românească din Londra și nu numai.”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației non-guvernamentale INACO, conf. univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București.

Cel mai avansat proiect din România de digitalizare 4.0 a educației din scoli și licee a ajuns la 15 Smart Lab-uri în toată țara. Ideea de la care s-a pornit în acest demers de responsabilitate socială este nevoia de alfabetizare digitală și învățare exponențială care pot fi deprinse și exersate în aceste Smart Lab-uri. Pe termen lung, scopul proiectului, unic în Uniunea Europeană, este ca fiecare dintre cele 6200 de școli ale României să aibă câte un Smart Lab care să ofere acces gratuit tuturor elevilor din România la educație digitală inteligentă. Un pas important în acest demers va fi făcut cu ajutorul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care se vor construi peste 1100 Smart Lab-uri în școli, până la finalul anului 2025.

Elevii și profesorii școlilor și liceelor care beneficiază de Smart Lab pot să-și dezvolte abilitățile sociale și digitale, să-și antreneze gândirea critică, analitică, creativă, computațională. În Smart Lab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane 3D, de scanere 3D, de imprimante 3D, instrumente de arte puse la dispoziție în colțul dedicat manualității, peretele verde de agricultură hidroponică pe verticală automatizată. Originalitatea proiectului constă în integrarea tehnologiilor 4.0 și crearea de conținut digital inteligent care transformă învățarea într-o activitate agreabilă, pragmatică, prietenoasă, cu rezultate pe termen lung. Datorită celui mai performant sistem de audio-video-streaming, elevii pot să colaboreze cu alte școli dotate cu Smart Lab din țară și străinătate, iar profesorii pot colabora cu alte cadre didactice, pentru a le sprijini în perfecționarea activității de predare moderne.

Mai multe informații despre Smart Lab-urile din Româniawww.inaco.ro/smart-lab.

Proiectul SmartLab a fost gândit și implementat de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate cu sprijinul a șase companii private donatoare: SC ShapeRobotics Romania SRL, SC Windaco Resources SRL, SC Video Technic Systems SRL, SC Graphtec Design SRL, SC Cryptodata Tech SRL și SC Graziosa SRL.

Compania Avanti’s este liderul mondial al soluțiilor de realitate virtuală destinate mediului educațional. Realitatea virtuală ClassVR pentru sala de clasă aduce o tehnologie revoluționară concepută pentru a ușura învățarea în clasă și fixarea cunoștințelor din materii de studiu diverse.