Premieră în România: 2023, un an fără rectificare bugetară!

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a confirmat că nu se va mai face o rectificare bugetară în acest an, arătând că prin modalitatea alocării banilor de la Fondul de rezervă bugetară există un control asupra ţintei de deficit bugetar.

Întrebat, la Alba Iulia, de către jurnalişti ce mecanism poate suplini faptul că nu se va face rectificarea bugetară, Marcel Boloş a răspuns că „deja se cunoaşte acest mecanism”, şi anume Fondul de rezervă bugetară.

„Este Fondul de rezervă bugetară. Încercăm ca prin acest mecanism, poate este pentru prima dată după Revoluţie când nu avem rectificări bugetare în cursul anului, prin intermediul Fondului de rezervă bugetară ţinem foarte bine sub control aceste cheltuieli.

Sunt anumite cheltuieli care nu depind de noi, cum ar fi cheltuielile cu dobânda sau cheltuielile de compensare a energiei electrice sau aceste cheltuieli pe care nu le putem influenţa sub nicio formă, dar credeţi-mă că mecanismul acesta pe care l-am identificat cu Fondul de rezervă bugetară este pentru noi o modalitate prin care putem să avem control asupra ţintei de deficit bugetar”, a explicat ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.

Marcel Boloş a subliniat că, în lipsa unui astfel de mecanism, ar arăta „destul de deteriorat” deficitul bugetar şi ţinta de sfârşit de an, care, a reamintit acesta, este, potrivit programului de convergenţă bugetară, la 4,4% din PIB.