Ministerul Sănătății instituie starea de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii

Ministerul Sănătății a anunțat introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei.

„Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei”, informează sursa citată de Agerpres.

Decizia survine anunţului făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit căruia un număr de 133.635 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 20 – 26 ianuarie, fiind comunicate opt noi decese cu virus gripal. În total, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon a ajuns la 22.

Aproape 11.ooo de cazuri de gripă la nivel național

Potrivit INSP, au fost raportate 10.950 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 9.151 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 6.994 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate județele, cele mai multe fiind în municipiul București (1.794) și în județele Cluj (1.147), Brașov (575), Prahova (510), Constanța (467), Iași (457), Sibiu (455) și Alba (410).

Au fost raportate 191 cazuri de gripă confirmată de laborator – 115 cu virus gripal tip A nesubtipat, 39 cu virus gripal AH1, trei cu virus gripal AH3 și 34 cu virus gripal tip B.

De la începutul sezonului au fost raportate 958 cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: 605 cu virus gripal A nesubtipat, 205 cu virus gripal B, 131 cu virus gripal AH1,17 cu virus gripal AH3, 16 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 22 co-infecții de virus gripal cu VRS.

Recomandările specialiştilor

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).

La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.

Până la data de 26 ianuarie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 1.138.318 persoane vaccinate antigripal, dintre care 1.117.668 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.