INS: Românii s-au reorientat culinar: mai puține cereale și mai mult orez!
Renumiţi pntru apetitul crescut pentu pâine şi produse făinoase, românii se pare că s-au reorientat culinar în 2023, când s-a constatat că au mâncat mai puține produse din cereale, însă a crescut consumul de orez.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), consumul mediu anual de cereale și produse din cereale în echivalent boabe a fost de 198,5 kilograme/locuitor, față de 198,6 kilograme/locuitor în 2022.
„Consumul mediu anual de produse alimentare, pe locuitor, în anul 2023 a fost constituit cu preponderență din produse de origine vegetală. În anul 2023, comparativ cu anul 2022, consumul mediu anual, pe locuitor, a înregistrat atât scăderi, cât și creșteri la grupele de produse de origine vegetală”, anunţă specialiștii INS, citaţi de Agerpres.
Astfel, consumul mediu anual de cereale și produse din cereale (în echivalent boabe) pe locuitor a înregistrat o scădere de 0,1 kg, față de anul precedent.
Consumul mediu anual de grâu și secară și produse din grâu și secară (în echivalent boabe) pe locuitor a scăzut cu 0,2 kg în 2023, iar consumul mediu anual de porumb și produse din porumb (în echivalent boabe) pe locuitor cu 0,1 kg.
În 2023, un român a consumat, în medie, 157,7 kg de grâu și secară (vs 157,9 kg în 2022) și 35 kg de porumb (față de 35,1 kg în anul anterior). La capitolul ”alte cereale”, consumul mediu anual s-a menținut la 0,6 kg/locuitor.
În echivalent făină, consumul mediu a fost în 2023 de 118,3 kg/locuitor la grâu și secară, în scădere ușoară față de cel înregistrat în 2022, respectiv 118,4 kg/locuitor, la porumb s-a menținut la 26,3 kg/locuitor, iar la „alte cereale” la 0,6 kg/locuitor.
Schimbări majore ale modelului de consum
Comparativ cu anul precedent, în 2023, consumul mediu anual de orez, pe locuitor, a crescut cu 0,2 kg, la 5,2 kg. Aceleași cifre s-au consemnat și în echivalent făină.
„În anul 2023 nu s-au produs schimbări majore ale modelului de consum al populației față de anul precedent. Astfel, consumul mediu anual de produse vegetale continuă să reprezinte componenta de bază a consumului alimentar mediu anual”, concluzionează statisticienii.
(sursa foto: needpix.com)