Ilie Bolojan taie în carne vie la Senat. Revolta angajaţilor, după anunțul unor disponibilizări masive: „Huooo! Plecați acasă la Oradea!”

UPDATE. Sindicaliștii de la Senat anunță că îl vor da în judecată pe Ilie Bolojan după ce acesta a anunțat că va reduce schema de personal cu circa 25%.

„Angajații Senatului sunt consternați de declarațiile celui de-al doilea om în stat, domnul Ilie Bolojan, președintele Senatului României cu privire la așa-zisa restructurare a instituției.

Într-un mod propagandistic, domnul Președinte Ilie Bolojan și domnul Secretar General al Senatului, Mario Ovidiu Oprea, au mimat așa-zise consultări cu sindicatele din Senat, când de fapt, a fost doar o primă întâlnire la solicitarea sindicatelor. Conducerea Senatului a cerut liderilor sindicali să semneze o minută în care erau consemnate concluziile privind restructurările, nicidecum punctul de vedere al sindicatelor, liderii sindicali refuzând să o semneze.

Salutăm orice decizie de eficientizare a activității Senatului României, însă acțiunile marca Bolojan nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de viziune și competență administrativă și managerială.

Mai mult decât atât, nu înțelegem graba cu care dl. Bolojan vrea să își manifeste autoritatea de președinte a Senatului.

Prin decizia de a reorganiza Senatul în acest mod lipsit de transparentă și corectitudine, dl. Bolojan demonstrează expertiză doar când vorbim de “tăieri” și nicidecum ”eficientizare, flexibilizare”. Se dorește reducerea de posturi, în condițiile în care în ultimii 5-6 ani s-au făcut angajări fără concurs.

Poate că, în acest context al reorganizării, ar fi un bun prilej să se discute despre celelalte costuri care afectează bugetul Senatului și nu doar cheltuielile cu personalul.

Atragem atenția asupra faptului că dl. Ilie Bolojan, are antecedente în a încălca drepturile angajaților. În scurtul mandat de președinte al Consiliului Județean Bihor, nu a respectat legislația privind procedura de reorganizare, fapt constatat de o instanță judecătorească care a dispus reîncadrarea lor pe post, plata de despăgubiri ale acestora care au afectat bugetul contribuabililor.

Adresăm o întrebare opiniei publice: cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câștigate de cei peste 190 de angajați care vor acționa în instanță și cărora li se va da câștig de cauză? Domnul Bolojan care nu va mai fi pe funcție în momentul deciziilor judecătorești sau contribuabilii statutului român?”, se precizează într-un comunicat comun semnat de Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României.

___________________________________________________________________________

Mai mulţi angajaţi ai Senatului au declanşat un protest spontan, în timp ce preşedintele acestei Camere, Ilie Bolojan, făcea declaraţii despre măsurile de reorganizare a instituţiei.

Protestatarii i-au atras atenţia lui Bolojan că ”preşedinţia Senatului, ca toate funcţiile acestea, sunt efemere”. Bolojan a mers lângă protestatari pentru a discuta cu ei, spunând: ”Vor fi concursuri corecte şi cei care stăpânesc meserie le vor câştiga. Sinecurile politice se vor încheia”.

Acesta a fost nevoit să-și întrerupă conferința de presă susținută la sediul instituției în urma vociferărilor și a huiduielilor îndreptate împotriva sa, după anunțurile privind reducerea numărului de angajați.

„Stimați colegi, dacă vreți să vă respect, așteptați să termin. Dacă strigați, nu veți rezolva nimic”, li s-a adresat Bolojan protestatarilor, angajați ai Senatului, în timpul conferinței de presă.

Președintele Senatului a încercat să continue discuția cu jurnaliștii în ciuda vociferărilor, însă zgomotul a devenit din ce în ce mai mare și Bolojan nu mai auzea întrebările presei, moment în care și-a încheiat conferința.

Protestatari: „Huooo! Plecați acasă la Oradea!”

„Huooo! Plecați acasă la Oradea!”, i-au strigat lui Bolojan câteva zeci de protestatari care au asistat la conferința sa. „Abia ați venit, nu știți problemele reale. Vă readucem aminte că președinția Senatului, ca toate funcțiile acestea, sunt efemere”, i-a spus o angajată lui Ilie Bolojan.

Președintele Senatului anunțase că vor urma disponibilizări și „de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi”. „Am propus o nouă organigramă, această organigramă a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, odată cu începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie și în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate, în așa fel încât cel mai târziu la finalul lunii martie această operațiune să se finalizeze.

Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că veți constata că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, dar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre”, a declarat Bolojan, la Senat.

Bolojan: „Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru”

Potrivit Agerpres, el a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de mașini a Senatului și a cotei de combustibil cu 20%.

„Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum luni se lucra în plen, iar marți în comisii. Vom lucra și miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în așa fel încât în urma acestui pachet de activități extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experților care vor veni la dezbateri și per total calitatea legilor și a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”, a adăugat Bolojan.

Președintele Senatului a arătat că în ceea ce privește regulamentul de funcționare senatorii își propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în așa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simț să fie sancționați. El a mai spus că Parlamentul trebuie să-și întărească autoritatea de control parlamentar.