Cum funcționează Wagner Group, presupusa armată privată a lui Vladimir Putin
Armata de mercenari a Grupului Wagner a ajuns din nou sub lumina reflectoarelor după ce trei jurnaliști ruși au fost uciși pe 31 iulie, în timp ce filmau un documentar despre activitatea societății paramilitare din Republica Centrafricană. Trupurile reporterului de război Ohran Djemal, al regizorului Aleksandr Rastorguiev și ce al cameramanului Kirill Radcenko au fost găsite la 20 de km de orașul Sibut.
Compania este fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), născut în 1970. Armata de mercenari a intrat pentru prima dată în atenția publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimeea. Atunci a fost dezvăluit faptul că mercenari ai Grupului Wagner au luptat cot la cot alături de forțele separatiste susținute de Kremlin.
Utkin,un simpatizant al regimului nazist, a botezat societatea paramilitară după compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni antisemitiste se spune că l-au inspirat pe Hitler, scrie The Washington Post, care citează presa din Rusia.
În acest moment, societatea paramilitară Wagner ar fi finanțată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul „bucătar” al lui Vladimir Putin și cel care s-ar afla în spatele „fabricii de troli” de la Sankt Petersburg, suspectată de influenţarea alegerilor din SUA.
În 2015, când arma rusă a intervenit în Siria, pentru a-l susține pe președintele Bashar al-Assad, Grupul Wagner a început să își trimită trupele la Damasc. BBC scria în februarie că aproape 2.500 de mercenari ai armatei private s-ar afla în zonele de conflict din Siria, unde sunt plătiți cu până la 300.000 de ruble pe lună, adică în jur de 5.300 de dolari.
Dar afacerile Wagner în Siria nu țin doar de ajutorul militar oferit armatei ruse. Associated Press a obținut o copie a unui contract între Evro Polis, o companie controlată Wagner și corporația siriană General Petroleum prin care rușii ar urma să primească indirect 25% din profitul realizat de rafinăriile pe care le eliberează din mâinile Statului Islamic.
Dar de ce ar avea nevoie Kremlinul să angajeze o armată privată în loc să trimită trupele rusești? Răspunsul este unul foarte simplu, potrivit BBC. Mercenarii Wagner sunt trimiși să lupte în situațiile cele mai dificile și, cum Rusia dezminte orice legătură cu astfel de grupări, poate astfel să nege implicarea în anumite conflicte armate.
Acest lucru s-a întâmplat și în Siria, unde în urma unui atac asupra unei baze a Forțelor Democrate Siriene au murit aproape 100 de mercenari ruși, potrivit autorităților americane. Kremlinul a negat că ar fi fost implicat în acest caz și a recunoscut doar moartea a aproximativ 100 de persoane cu cetățenie rusă, fără să ofere mai multe detalii.
Surse militare au explicat pentru portalul rusesc de știri RBC cum funcționează relația dintre Kremlin și armata privată a Grupului Wagner. „Mai întâi își fac treaba băieții de la Wagner, apoi își intră în rol și trupele terestre rusești, după care vin arabii și camerele de filmat”.
Iar activitatea mercenarilor ruși, potrivit experților, s-ar putea muta din nou în Europa. Aceștia sunt pregătiți să intervină dacă va izbucni un nou conflict în Balcani, la fel cum au intervenit în 1992 în timpul războiului din Bosnia. O altă posibilă țintă ar fi Libia, mai spun experții citați de Business Insider, țară la care Rusia este tot mai atentă, după ce și-a exprimat susținerea pentru facțiunea condusă de liderul militar Khalifa Haftar.
Foto: Gulliver/Getty Images