Tot ce trebuie să știi despre viza de flotant. Cum se acordă și ce acte trebuie să ai la tine
Înscrierea reședinței în actul de identitate se face la cererea persoanei care locuieşte mai mult de 15 zile la o adresa diferită de cea stabilă. Viza de flotant se acordă pentru o perioadă care nu poate depăși un an. După expirarea acestui termen, trebuie să reveniţi la Evidenţa Populaţiei cu o nouă cerere.
Pentru obținerea vizei de flotant, trebuie să completaţi cererea pentru stabilirea reşedinţei şi să o depuneţi la Serviciul de Evidență a Populației, împreună cu actul de identitate şi contractul de închiriere. La Evidenta Populaţiei trebuie să mergeţi însoţit de proprietarul care vă ia în spaţiu.
Persoana care găzduiește o persoană mai mult de 30 de zile, trebuie să anunţe poliţia sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de pe raza unde este imobilul. Dacă viza de flotant se acordă în baza unui act care ulterior este anulat sau s-a constatat că era fals, stabilirea reședinței este nulă.
Acte necesare pentru viza de flotant
- Găsiți o cunoștință (prieten/ă, rudă) în orașul unde locuiți acum, care acceptă să vă ia în spațiu: nu vă trebuie contract, legea e foarte permisivă și zice că unicul criteriu este că stați cel puțin 15 zile din an la această persoană (fără să fie nevoie de dovada celor 15 zile);
- Rugați cunoștința să completeze cererea de luare în spațiu.
- Plătiți taxa de timbru (5 lei) la Poștă sau Direcția generală de impozite și taxe;
- Mergeți la la Direcția de Evidență a Persoanelor din sector/oraș împreună cu persoana care vă ia în spațiu, contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului în orginal și copie, formularul completat (sau completați pe loc), dovada plății taxei de timbru și buletine.