TOP 10 cele mai mari aeroporturi din lume

Aeroportul Hartsfield din Atlanta, SUA, este cel mai mare din lume după numărul total de pasageri deserviți. În total, în topul cele mai mari 10 aeroporturi din lume intră cinci din Asia, trei din SUA și două din Europa, potrivit unui clasament realizat de Airports Council International (ACI), instituție ce reunește operatorii tuturor aeroporturilor civile din lume.

Pe Aeroportul Harstfield se înregistrează cele mai multe zboruri în fiecare zi, cu peste o mie de curse aeriene. În 2018, peste 107 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul, cu o medie de aproape 300.000 de pasageri zilnic.

Pe locul 2 în topul celor mai mari aeroporturi din lume se află Aeroportul Internațional din Beijing, care a depășit, în 2018, în premieră 100 de milioane de pasageri.

Pe locul 3 se află Aeroportul din Dubai, Emiratele Arabe Unite, care a înregistrat 89,1 milioane de pasageri în 2018 şi a rămas cel mai mare aeroport internaţional din lume.

Aeroportul din Dubai este cel mai mare aeroport internaţional din lume încă din 2014, când a preluat acest titlul de la aeroportul londonez Heathrow, în cazul căruia traficul de pasageri a crescut cu 2,7% până la un număr total de 80 de milioane de pasageri în 2018.

Operatorul aeroportului din Dubai şi-a exprimat convingerea că, până în 2021, acest aeroport va putea devansa aeroporturile din Atlanta şi Beijng pentru a deveni cel mai mare din lume.

Pe locul 4 este Aeroportul Internațional Haneda din Tokio, Japonia. Este cel mai aglomerat aeroport din Ţara Soarelui Răsare, fiind tranzitat de 63 milioane pasageri anual. Cu exceptia zborurilor către Gimpo Airport din Seul şi a câtorva zboruri internaţionale charter, aeroportul se ocupă în exclusivitate cu zborurile domestice.

Pe locul 5 este Aeroportul Internațional din Los Angeles, California, SUA, deservind peste 84 de milioane de călători anual. Împreună cu aeroporturile Ontario International Airport, Van Nuys Airport și Palmdale Regional Airport a fuzionat sub numele de Los Angeles World Airports.

Pe locul 6 este clasat Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago, Illinois, SUA, cu un trafic anual de pasageri de peste 76 de milioane.

Pe locul 7 este Aeroportul Heathrow din Londra, Anglia, Marea Britanie. Cu peste 78 de milioane de pasageri anual este cel mai aglomerat aeroport din Europa. Situat la 24 km (15 mile) vest de centrul Londrei, Heathrow deservește aproximativ 90 de companii aeriene, care leagă Londra de numeroasele aeroporturi din lume.

Pe locul 8 este Aeroportul Internațional din Hong Kong, regiune autonomă din China. 68,3 mililioane de pasageri tranzitează în fiecare an acest aeroport, care mai este denumit Aeroportul Chek Lap Kok pentru a-l distinge de predecesorul său, fostul aeroport Kai Tak. Peste 100 de companii aeriene operează zboruri  la peste 180 de orașe de pe tot globul.

Pe locul 9 este Aeroportul Internațional Pudong din Shanghai, China, deserveşte 60 de milioane de călători pe an. Extinderea aeroportului cu două săli mari are ca scop să abordeze creșterea numărului de pasageri către Shanghai, care se așteaptă să primească 80 de milioane de pasageri pe an.

Pe locul 10 este Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, Franța. Tranzitat de 56 de milioane de pasageri anual, aeroportul este situat în localitatea Roissy-en-France, 25 km de la Paris, și este numit după generalul și fostul președinte francez Charles de Gaulle (1890-1970).