RECORD. Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în producția de electricitate a UE

Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în producția de electricitate a Uniunii Europene în 2024, pentru prima dată în istorie, astfel că ponderea energiilor regenerabile a ajuns la aproape jumătate din producția de electricitate a celor 27 de state membre.

De asemenea, producția de electricitate pe bază de gaze naturale „a scăzut pentru al cincilea an la rând iar producția totală de electricitate pe bază de combustibili fosili a atins un nou minim istoric”, susține centrul de reflexie Ember în raportul său privind producția de electricitate în Europa.

„Combustibilii fosili își pierd dominația asupra energiei UE”, subliniază Chris Rosslowe, principalul autor al raportului. Potrivit acestuia, „la începutul Pactului Verde European, în 2019, puțini oameni credeau că tranziția energetică a UE va fi unde este astăzi: energia eoliană și fotovoltaică dau la o parte cărbunele și împing gazele într-un declin structural”.

Pe ansamblu, creșterea puternică a energiei fotovoltaice și redresarea energiei hidro a dus ponderea regenerabilelor la 47% din producția de electricitate a celor 27 de state membre UE, de la 34% în 2019, susține raportul „European Electricity Review”. În schimb, ponderea combustibililor fosili a scăzut până la 29%, de la 39% în 2019, informează AFP, potrivit Agerpres.

Emisiile sectorului de electricitate au scăzut la jumătate față de nivelul lor maxim

„Avansul energiei fotovoltaice începând cu 2019 a permis UE să evite importul unor combustibili fosili în valoare de 59 de miliarde de euro. În plus, emisiile sectorului de electricitate au scăzut la jumătate față de nivelul lor maxim, din 2007”, adaugă Rosslowe.

Raportul Ember precizează că aceste tendințe sunt răspândite la nivelul întregii Europe, în condițiile în care producția de energie fotovoltaică progresează în toate țările din UE și mai mult de jumătate dintre statele membre fie au eliminat cărbunele, fie au redus ponderea sa la mai puțin de 5% din mixul lor energetic.

Cu toate acestea, Chris Rosslowe a avertizat că mai sunt multe de făcut. „Trebuie să ne accelerăm eforturile, în special în sectorul energiei eoliene, care trebuie să își dubleze capacitățile până în 2030”, a spus Chris Rosslowe.

De asemenea, sistemul european de electricitate va trebui să își majoreze capacitățile de stocare pentru a profita la maxim de energiile regenerabile, care sunt, prin definiție, intermitente, explică autorul principal al studiului.

În 2024, abundența de energie fotovoltaică a contribuit la scăderea prețurilor în mijlocul zilei și, uneori, a provocat chiar și prețuri negative, ca urmare a ofertei supra-abundente de electricitate comparativ cu cererea.

Cum ar putea consumatorii să-şi reducă facturile?

Ember sugerează că ar fi posibil pentru consumatori să își reducă facturile dacă ar reuși să mute consumul în momentele cu producție fotovoltaică abundentă. Furnizorii de electricitate ar putea, de asemenea, stoca electricitatea produsă în perioadele de vârf de producție, când prețurile sunt scăzute, și să o distribuie atunci când cererea este mare, cum se întâmplă seara.

Introducerea bateriilor a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, capacitățile instalate în UE dublându-se până la 16GW în 2023, de la 8GW în 2022, susține Ember. Însă aceste capacități sunt concentrate într-un număr mic de țări: 70% din bateriile instalate erau amplasate în Germania și Italia la finele lui 2023.

„Este nevoie de mai multă stocare și flexibilitate a cererii pentru a permite consumatorilor să profite la maximum de energia fotovoltaică abundentă”, conchide raportul Ember.