Cum vor să construiască 25 de antreprenori una dintre cele mai eficiente afaceri din agricultura românească
Pe termen lung și pe o suprafață potrivită, agricultura poate fi o afacere profitabilă. O spun cei 25 de investitori români aflați în spatele Holde Agri Invest.
Pe 29 noiembrie 2019, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Holde Agri Invest SA, companie care operează terenuri agricole, a aprobat majorarea capitalului în suma maximă de șase milioane de euro, precum și listarea ulterioară pe piața AeRO a Bursei de Valori București.
Compania românească intenționează să strângă capitalul necesar pentru extindere și achiziții printr-un plasament privat, care va fi urmat de listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO, lucru ce se va petrece în prima jumătate a lui 2020.
Arhitectul din spatele proiectului
Deținută acum de 25 de acționari, compania operează o fermă de culturi vegetale în județul Teleorman, în apropierea orașului Roșiorii de Vede, și lucrează 3.500 de hectare de teren. Și asta, după ce în septembrie 2019 a atras de la investitori aproximativ cinci milioane de euro, finanțare direcționată către extinderea de la 2.800 de hectare, achiziția unui siloz de 10.000 de tone și cumpărarea de utilaje agricole.
În spatele ideii Holde se află un arhitect de 42 de ani, Liviu Zăgan. „Nu am fost niciodată angajat“, spune antreprenorul, care a început să lucreze la diferite proiecte încă din facultate, colaborând cu mai multe case de arhitectură. După ce a terminat studiile la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“, în 2003 și-a deschis propriul birou de proiectare, alături de mai mulți asociați.
fvoicuLiviu Zăgan este cel care a proiectat HoldeFirma se numea pe atunci PZP Arhitectura, iar între timp s-a transformat în Cumulus, pe fondul unor fuziuni, ajungând anul trecut la o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de euro, potrivit lui Liviu Zăgan.
Cumulus lucrează la proiecte mari de construcții și are în portofoliu obiective ca Victoria Center, Olympia Tower, Quadra Place sau spațiile industriale Dacia-Renault. Compania lui Liviu Zăgan a fost implicată și în renovarea Palatului Universul de pe strada Brezoianu din București, iar în prezent lucrează la refacerea fostului sediu al băncii Marmorosch Blank, care se va transforma într-un hotel de cinci stele.
În paralel cu arhitectura, Liviu Zăgan a descoperit agricultura. Socrul său, fermier din județul Călărași, lucrează circa 1.700 de hectare de pământ în zona Perișoru și este orientat atât spre cultura mare, de cereale, cât și către zona de legume.
„În 2010, socrul ne-a rugat, pe mine și pe soție, să-l ajutăm să găsească magazine din zona de retail unde să distribuie legumele“, povestește Liviu Zăgan despre începuturile implicării sale în agricultură, adăugând că ferma socrului său produce între 3.000 și 6.000 de tone de legume pe an, în funcție de condițiile meteo și de tipul culturilor.
Liviu Zăgan a reușit ca în decurs de trei ani să ajungă la aproape toți retailerii din piață cu legumele de la ferma din județul Călărași. Cel mai bun an cu afacerile din legumicultură a fost 2014, când livrările au ajuns la 6.000 de tone, iar în momentul de față are produse listate în rețelele Kaufland, Lidl, Profi și Metro.
Proiectul Holde – Investiții de 50 de milioane de euro în 10 ani
A fost și perioada în care Zăgan a constatat că „agricultura are o șansă în România“. Șansă pe care a decis să o valorifice în 2016, alături de alți trei parteneri – Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig –, când a început să schițeze proiectul Holde. Un proiect pe care mărturisește că l-a demarat și pentru că nu mai avea ce dezvolta la ferma din Călărași și dorea să se implice activ într-o afacere din agricultură.
Iar cum un proiect de anvergură are nevoie de finanțare, cineva trebuia să vină și cu banii. În 2017, inițiatorii proiectului s-au asociat cu echipa fondului de investiții Certinvest, condusă de Eugen Voicu. „Noi credem că investiția în agricultură e un mare business, dar care depinde de cum îl faci“, spune Voicu, precizând că, înainte de a intra în acest proiect, Certinvest, a încercat astfel de investiții pe cont propriu, însă modelul prezentat de Liviu Zăgan i s-a părut mult mai atractiv.
La doar un an de la începutul acestei colaborări, noua echipă a Holde a cumpărat prima fermă și a atras în proiect fondul de investiții Vertical Seven Group, fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu. De altfel, Vertical Seven Group este până în momentul de față și cel mai mare acționar din cadrul Holde Agri Invest, cu un pachet de 25% din acțiuni, restul partenerilor având un aport la capital între 9% și 0,17%, potrivit datelor companiei.
Filosofia de business a companiei stipulează ca niciun acţionar să nu deţină o participaţie majoritară. Structura de management este guvernată de un consiliu de administrație format din Robert Maxim, în calitate de președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan, în calitate de membri, acesta din urmă deținând și calitatea de director general.
Prioritățile Holde – Cultură mare
Holde Agri Invest se va axa pe cultura mare, cea de cereale. În prezent, ferma lucrează 3.500 de hectare și urmează ca în viitorul apropiat să achiziționeze alte două ferme în zona de sud a țării. „Noi ne-am propus să ne concentrăm pe zona de sud a României din mai multe motive: proximitatea de București, terenuri bune, ești aproape de Constanța și de Dunăre“, explică Liviu Zăgan. Totodată, mai spune el, această poziționare geografică le permite nu doar să trimită fără mari cheltuieli marfa la export, dar și să controleze cu eforturi minime activitatea din teren.
Cea mai mare producție de anul trecut a fermei a fost asigurată de segmentul bio. Și cum în România există puțini procesatori capabili să valorifice acest tip de cultură ecologică, cea mai mare parte a producției, adică peste 90%, este direcționată către export. Cifra de afaceri a companiei pe primul său an complet de funcționare nu poate fi încă stabilită cu exactitate, pentru că cea mai mare parte a grâului produs în 2019 încă nu a fost vândută, prețurile cele mai bune înregistrându-se în perioada ianuarie-februarie 2020.
De la începutul businessului și până acum, investiția totală în Holde, inclusiv capitalul companiei, a ajuns la circa 8 milioane de euro. Investitorii spun că proiecția dezvoltării fermei este pe zece ani, estimându-se investiții în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro. „Ne-am propus să ajungem la o suprafață care să permită modelului nostru să funcționeze optim și deja ne gândim la 20.000 de hectare“, adaugă Liviu Zăgan.
În prezent, activitatea de bază a Holde este axată pe agricultura ecologică, însă după finalizarea achizițiilor aflate în plan urmează să fie reorientată către agricultura convențională. Asta pentru că, spun investitorii, un parc de utilaje este eficient în cultura mare doar de la 2.000 de hectare în sus. Și cum Holde este în plină ascensiune, anul acesta va urma și listarea pe sistemul alternativ de tranzacționare, AeRO.
„O să ne listăm în luna mai, iunie cel târziu, ca să avem un an agricol încheiat, cu culturile vândute și încasate“, completează Eugen Voicu. Tot el spune că, după ce a intrat în proiectul Holde, vede agricultura cu alți ochi și demontează ideea potrivit căreia este un domeniu în care banii se pierd ușor. Dimpotrivă, spune el. La suprafețe mari, lucrurile se echilibrează, iar agricultura devine un business în care merită să investești. Pe termen lung.
Cine, ce, cât
Agricultura locală este extrem de fragmentată în acest moment: cu 12,5 milioane de hectare de teren arabil.
- Dimensiune. Ponderea fermelor mici din România, cu o suprafață de sub cinci hectare, este cea mai mare din UE, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile.
- Eficiență. Pe fondul numărului mare de fermieri mici, eficiența producției suferă, pentru că utilajele agricole nu au o utilizare optimă, iar costurile de producție sunt mari.
- Producție. România este cel mai important exportator de grâu din UE, cu livrări de 1,4 milioane de tone în perioada 1 iulie – 2 septembrie 2019.