Ce șanse de supraviețuire au companiile care au intrat în insolvență

Pentru majoritatea antreprenorilor, cel mai dificil este să recunoască faptul că businessul merge prost. Unii acceptă ideea și apelează la consultanți, alții ajung cu afacerile în insolvență.

În aprilie 2024, la Oficiul Național al Registrului Comerțului erau înregistrate 1,9 milioane de companii, dintre care 1,67 milioane erau active juridic. „Profil de Antreprenor“, o analiză recentă realizată cu sprijinul ING Bank, arată că durata medie de viață a unei companii din România este de 11 ani, iar 50% dintre acestea au o vechime de cel puțin 8 ani.

Studiul amintit indică o structură relativ stabilă a economiei românești, cu o concentrare mai puternică pe zona industriei prelucrătoare și a comerțului. Cu toate acestea, există și businessuri care, din diferite motive, riscă să ajungă în insolvență. Aici intervin antreprenorii Adrian Lotrean (44 de ani) și Radu Tudor (39 de ani), specializați în consultanță pentru companii aflate în dificultate.

„Unele dintre companii își recunosc această stare de dificultate și apelează la proceduri fie extrajudiciare, fie judiciare, derulate sub coordonarea unui specialist în restructurare, cum suntem noi, iar altele aleg să se înfrunte cu aceste dificultăți de unele singure“, spune Adrian Lotrean, fondator al businessului Infinexa Restructuring, precizând că mai puțin de 5% dintre companiile care ajung în dificultate reușesc să depă-șească această situație.

TEAMA DE INSOLVENȚĂ.

Adrian Lotrean și Radu Tudor au lucrat mai mulți ani ca practicieni în insolvențe. Experiența le-a arătat că firmele care ajung în dificultate au un istoric în care antreprenorul a făcut mai multe greșeli, atât în zona operațională, cât și în cea de finanțare a afacerii. „În general, antreprenorii încearcă să amâne momentul în care să declare că firma lor se află într-o stare de dificultate, pentru că starea de îndato-rare sau starea de insolvență sunt cumva asimilate cu eșecul, iar pe plan personal este foarte greu de asumat acest lucru“, explică Adrian Lotrean.

El precizează că nu puține sunt situațiile în care are discuții cu diverși antreprenori care refuză inițial să accepte că businessul începe să aibă probleme. „Din păcate, antreprenorii așteaptă până în ceasul al 25-lea să aibă o discuție cu un specialist în restructurare. Și de foarte multe ori când ei ajung la noi este foarte târziu să se mai facă ceva la modul realist“, detaliază Radu Tudor.

La rândul lui, Adrian Lotrean spune că mediul de afaceri din România a început să se consolideze, iar antreprenorii care nu știu să se repoziționeze și să adapteze operațiunile companiilor la noile realități din business nu mai au decât un pas până la instalarea stării de dificultate. „Mă refer la rețeta antreprenorului care face de toate și știe tot ce se întâmplă în companie. Rețeta asta a funcționat acum cinci-zece ani și compania putea să crească și într-o astfel de activitate. Dar competiția a crescut, iar pe piață apar jucători tot mai sofisticați din punctul de vedere al managementului și al procedurilor“, exemplifică Adrian Lotrean.

Radu Tudor merge și mai departe și spune că antreprenorii trebuie să își perfecționeze permanent procedurile de business. „Poate că în anii ’90 și în anii 2000 lucrurile s-au făcut pe bază de sentiment. Aveai feelingul că faci ce trebuie. Însă acum vedem din ce în ce mai mulți antreprenori care fac un MBA. Mai mult, copiii care urmează să preia afacerea sunt deja pregătiți la școli de business, merg afară și văd cum funcționează alte businessuri“, adaugă Radu Tudor, cu precizarea că există o masă destul de mică de antreprenori care conștientizează cât de importantă este pregătirea permanentă în business.

UN MEDIU DIFICIL.

Adrian Lotrean atrage atenția că mediul antreprenorial este din ce în ce mai sofisticat și amintește de criza economică din 2008, de situația creată de restricțiile sanitare din timpul pandemiei de COVID-19 și chiar de războiul de la graniță, care a adus scumpiri de materie primă și inflație. El crede că perioada ce urmează va fi în continuare sub semnul dezechilibrelor economice și al pericolului inflației.

După un 2024 cu alegeri pe toate palierele și cu decizii politice care nu se arată a fi chiar prietenoase cu mediul antrepre¬norial, „în zona oamenilor de business, 2025 este privit cu teamă“. „După deciziile luate în 2024, aceste creșteri de venituri pentru anumite categorii sociale se vor reflecta, la rândul lor, în creșterea inflației, lucru care va pune presiune asupra mediului antreprenorial“, menționează Adrian Lotrean.

El spune că, pe acest fond, se așteaptă ca destule businessuri să treacă prin diverse perioade de dificultate și le cere antreprenorilor să-și calculeze foarte bine pașii pe care urmează să-i facă în continuare. „Eșecul în business l-aș asimila cu accidentele de avion. Niciodată un accident de avion nu se întâmplă din cauza unei singure cauze. Sunt mai multe cauze care se întâlnesc toate în același moment“, spune acesta.

Adrian Lotrean atrage atenția antreprenorilor că mediul de business va trece de acum înainte prin multe schimbări. Un aspect asupra căruia se concentrează este dezvoltarea continuă a noilor tehnologii și a inteligenței artificiale. „Sunt schimbări majore în societate, care impun antreprenorilor necesitatea de a se adapta mai mult la aceste schimbări care se petrec în timp mult mai scurt decât se petreceau în anii anteriori“, atenționează acesta.

UN BUSINESS TÂNĂR.

Povestea firmei Infinexa Restructuring a început în 2022, după un exit făcut de Adrian Lotrean dintr-o companie care era liderul pieței de restructurare și consultanță, în care acesta deținea un pachet minoritar de acțiuni. Înainte de a face acest pas, Lotrean a fost interesat de sectorul energetic. De altfel, a făcut parte din Consiliul de Administrație al furnizorului Electrica și a activat ca președinte al Consiliului de Administrație al producătorului Termoenergetica, entitate care gestionează sistemul de termoficare din București.

Spune că a decis să iasă din zona de insolvențe după ce, în perioada 2018-2020, a observat o scădere semnificativă pe piața restructurărilor a companiilor în dificultate. Însă, pe finalul lui 2021, a constatat că, pe fondul creșterii prețurilor la energie și al inflației în general, mai multe companii ar putea avea dificultăți în zona de costuri.
„Am anticipat că aceste probleme se vor transfera în industrie mai devreme sau mai târziu și am estimat că multe companii vor avea nevoie de servicii de consultanță în zona de restructurare și repoziționare. Și, din perspectiva asta, am decis să facem o astfel de companie“, povestește Adrian Lotrean, care l-a cooptat ca acționar minoritar pe fostul său coleg Radu Tudor.

„Din momentul în care am decis să pornim împreună la drum, am ajuns să gestionăm 31 de proiecte, cu active de circa 130 de milioane de euro. Am pornit în 3 angajați, iar acum suntem 11, iar echipa este în creștere“, detaliază acesta din urmă. Radu Tudor adaugă că afacerea ar putea ajunge anul acesta la venituri de circa un milion de euro.

Iar piață este, pentru că, pe fondul inflației și al problemelor pe care le întâmpină mediile de afaceri la nivel global, numărul companiilor care vor reclama diverse dificultăți, atât în zona de finanțare, cât și în cea operațională, este în creștere. Numai că până a lua calea insolvenței, antreprenorii mai au șansa restructurării businessului.

Insolvențe în creștere

În primul semestru din 2024, numărul de insolvențe a fost cu 8,3% mai mare față de perioada similară a anului precedent, 3.684 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate (PFA) fiind în această situație, potrivit datelor publicate în august de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

• TOP INSOLVENȚE. Cele mai multe businessuri care au intrat în insolvență în primele șase luni ale lui 2024 au fost în București, 683 de companii și PFA, în scădere cu 2,4% față de perioada similară din 2023. Au urmat județele Bihor, cu 309 insolvențe (cu 17,5% peste perioada ianuarie-iunie 2023), și Cluj, cu 266 de cazuri (în creștere cu 37,8% față de primul semestru din 2023).

• INDUSTRII CU PROBLEME. Cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în zona comerțului cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, construcții și în industria prelucrătoare.

Acest material a fost publicat în Nr. 187 al revistei NewMoney, ediția Decembrie 2024-Februarie 2025

FOTO: Laszlo Raduly