Autoritatea europeană în asigurări cere Bulgariei să își refacă procedurile de supraveghere a societăților, după ce Euroins a cedat toate daunele și toate rezervele din România către un reasigurător intern
EIOPA, autoritatea europeană în domeniul asigurărilor și pensiilor private, recomandă autorității de supraveghere financiară din Bulgaria (FSC) să își refacă procedurile de analiză și verificare a solvabilității societăților de asigurare și reasigurare, pe fondul cazului Euroins România.
Înainte ca fostul lider al pieței RCA din România să intre în faliment, acționarul bulgar a decis să transfere aproape toate obligațiile de plată trecute și viitoare, la pachet cu toate rezervele societății din România, către un reasigurător bulgar din grup. Acum, reasigurătorul nu mai are obligații, conform contractului intragrup, și nici nu mai este în grupul bulgar, deși a rămas cu activele de aproape 1,6 miliarde de lei, aproape egale cu deficitul de capital de solvabilitate pentru care Euroins România a ajuns în faliment și, implicit, cu suma pe care va trebui să o achite FGA păgubiților din România.
EIOPA nu vorbește explicit despre Euroins, însă din descrierea cazului de la care a pornit acțiunea reiese cât se poate de clar că despre această speță este vorba. În recomandarea care poate fi consultată integral AICI (https://www.eiopa.europa.eu/eiopa-recommends-bulgarian-insurance-supervisor-fsc-review-its-supervisory-process-assessing-2025-01-13_en) se arată încă de la început: “ FSC a fost solicitată de către autoritatea de supraveghere a unei societăți de asigurare cedante să furnizeze informații privind solvabilitatea unei societăți de reasigurare bulgare autorizată de FSC. Cererea de verificare a solvabilității a urmat semnării unui contract de reasigurare între societatea de asigurare cedentă și întreprinderea de reasigurare bulgară. În acest contract de reasigurare, întreprinderea de asigurare cedentă și-a transferat aproape în totalitate datoriile și activele către întreprinderea de reasigurare bulgară ca reasigurare. “
Este exact descrierea situației Euroins România, care a decis să își transfere toate obligațiile trecute și viitoare privind plata daunelor către EIG Re, un reasigurător bulgar care, la acel moment, făcea parte din același grup cu Euroins România. Pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară din România(ASF) nu a fost înștiințată în legătură cu această decizie a cerut detalii corespondetului din Bulgaria. Răspunsul primit a fost că EIG Re are un nivel de solvabilitate care îi permite să susțină daunele asumate, însă EIOPA a mers mai departe cu cercetările, mai ales că din ecuație făceau parte și alte companii de reasigurare, ca participante la pool-ul de reasigurare construit de Euroins.
“Activele transferate au inclus sumele recuperabile din reasigurare de către cedent de la un grup de reasigurători din UE și din afara UE (pool de reasigurare). Îndeplinirea cerinței de solvabilitate (SCR) a fost crucială, pentru ca acordul de reasigurare să fie luat în considerare ca o tehnică de atenuare a riscului în calculul SCR al societății cedente”, mai explică EIOPA.
Cercetările EIOPA au arătat că, din cei trei parteneri ai EIG Re în pool-ul de reasigurare, doar doi au fost notificați în legătură cu intențiile bulgarilor, iar unul dintre cei doi a primit respectiva notificare chiar în ziua în care s-a produs tranzacția.
Ce le recomandă EIOPA bulgarilor
În aceste condiții, EIOPA consideră că Autoritatea de Bulgaria trebuie să își întărească procedurile de verificare. Iată, mai clar, recomandările:
– FSC ar trebui să își revizuiască procesul de supraveghere în ceea ce privește verificarea poziției de solvabilitate a societăților și grupurilor de asigurare sau de reasigurare pentru a garanta, în cadrul unei abordări bazate pe analiza riscurilor proporțional cu natura, amploarea și complexitatea socetății sau grupului supravegheat, respectarea în mod continuu a Directivei Solvabilitate II (Solvency II)
– Revizuirea poziției de solvabilitate a unei societăți de asigurare sau de reasigurare este o sarcină crucială a fiecărui supraveghetor care nu se poate baza pe o verificare simplă a datelor, ci implică o abordare bazată pe riscuri, proporțională cu natura, amploarea și complexitatea companiei , precum și o verificare și implicare proporțională a entităților supravegheate. În acest scop, FSC ar trebui să obțină dovezi justificative adecvate, în cazul în care este necesar.
– În cazul în care sunt implicate terțe părți cărora le sunt furnizate informații despre entitatea din Bulgaria, FSC ar trebui să efectueze o verificare corespunzătoare, să fie sigură de exactitatea informațiilor respective, pe baza unei analize de risc proporțională cu natura, amploarea și complexitatea întreprinderii.
Ce spunea ASF despre contractul prin care Euroins România și-a transferat de facto activitatea către reasigurătorul din Bulgaria
Descrierea contractului de reasigurare la care se face referire ,fără nominalizare, și în speța EIOPA, apare în sinteza deciziei ASF de a ridica licența Euroins și a cere falimentul companiei.
Întreaga sinteză, care explică pas cu pas și cum a ajuns Euroins să nu mai aibă licență poate fi consultată AICI
Documentul cuprinde și un scurt capitol dedicate exclusive contractului de reasigurare dintre Euroins România și EIG Re. Redăm mai jos pasajele respective:
“În februarie 2023, ASF a luat la cunoștință, dintr-un comunicat de presă emis de Euroins Insurance Group, că Euroins România încheiase recent un contract de reasigurare cu EIG Re, companie din cadrul grupului. Imediat, ASF a solicitat Euroins România documente și lămuriri în legătură cu acest contract, având în vedere că nu fusese informată anterior de către companie.
Societatea a pus la dispoziția ASF o parte din documentele solicitate. O primă problemă identificată în cazul acestui contract este existența unor clauze care creează avantaje pentru reasigurător în detrimentul consumatorilor aflați în relație cu Euroins.
Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligațiile celeilalte părți încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligații și toate primele sunt păstrate de reasigurător.
Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la 31.12.2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 de miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor. În același timp, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România și alți 250 de milioane de lei vor fi disposnibili sub formă de numerar în lei. Contractul de reasigurare presupune ca, în cazul în care plățile efectuate în perioada de decontare sunt mai mari. “
Grupul Eurohold a renunțat la reasigurătorul care a preluat activele Euroins România fără să mai aibă și obligații, dar nu precizează cine este noul acționar. Între timp, Euroins a revenit în România cu vânzări direct din Bulgaria și vrea să intre iar pe RCA
Interesant este că, după ce a intrat în posesia activelor Euroins România, în valoare de aproape 1,6 miliarde de lei, după cum am arătat mai sus, EIG Re a ieșit din grupul Euroins printr-o decizie a acționarilor Eurohold. În aceste moment, după cum a afirmat pentru Economica (https://www.economica.net/exclusiv-important-pentru-toti-pagubitii-euroins-firma-care-a-primit-300-de-milioane-de-euro-ca-sa-achite-daunele-rca-pentru-soferii-romani-a-disparut-din-grup-presedinte-eurohold-nu-mai-aveam-ne_742194.html) chiar președintele Eurohold, Assen Christov, EIG are alt acționariat, neprecizat. Menționăm că, atât timp cât bulgarii se ghidează după contractul făcut chiar de ei, în interiorul grupului, EIG Re nu mai are nicio obligație față de păgubiții Euroins, întrucât în momentul intrării în faliment s-a activat clauza mai sus amintită, care spune că obligațiile încetează în momentul în care cedentul este sanționat administrativ.
Între timp, societatea bulgară a revenit pe piața din România, de această dată printr-o firmă locală care vinde asigurări emise direct din Bulgaria. Este vorba despre sistemul Freedom of Service (FOS), care permite oricărui asigurător din UE să vândă în altă țară UE prin simpla notificare a autorității din țara gazdă. Euroins AD este pe lista ASF încă din 2007, dar a început să vândă efectiv de anul trecut. Deocamdată este vorba doar despre asigurări de garanții, cyber și răspunderi, în volume foarte mici, însă planurile sunt de revenire pe piața RCA. În acest sens, spun surse apropiate situației, Euroins face demersuri puternice pe lângă BAAR, al cărei membru este obligată să devină dacă vrea să să subscrise pe piața locală.
FOTO: Laszlo Raduly