Zelenski: România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a avut o intervenţie prin legătură video în faţa liderilor statelor UE reuniţi la summit-ul la Bruxelles, unde a evaluat prin scurte descrieri fiecare dintre aceste ţări, inclusiv România, în funcţie de modul în care sprijină Ucraina în faţa invaziei ruse.

Zelenski a acordat o atenţie specială Ungariei conduse de Viktor Orban, faţă de care a venit cu o pledoarie încercând să-l convingă să susţină oprirea importurilor energetice din Rusia şi să autorizeze tranzitul armelor occidentale destinate Ucrainei.

Luând cele 27 de ţări ale UE la rând, când a ajuns la Ungaria preşedintele ucrainean a spus, adresându-se lui Orban: ”Vreau să mă opresc aici şi să fiu onest. Odată pentru totdeauna. Trebuie să te hotărăşti cu cine eşti (…) Ai îndoieli dacă să impui sancţiuni sau nu? Ai îndoieli dacă să laşi armele să treacă sau nu? Ai îndoieli dacă să faci comerţ cu Rusia sau nu? Nu mai este timp pentru îndoieli. Trebuie să te decizi acum. Credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în oamenii tăi”.

În mesajul său pentru Orban, Zelenski a elogiat frumuseţea capitalei Budapesta, dar a încercat de asemenea să-l sensibilizeze pe premierul ungar evocând tragedia Mariupolului, oraşul ucrainean de la Marea Azov asediat de trupele ruse, scrie Agerpres. Purtătorul de cuvânt al lui Orban a răspuns ulterior cererilor lui Zelenski, reafirmând, potrivit MTI, că Ungaria doreşte să rămână în afara acestui război, nu va permite ca transporturi de arme să-i tranziteze teritoriul şi nici nu va trimite arme Ucrainei.

În discursul susţinut în faşa liderilor europeni Zelenski a formulat critici şi la adresa blocului comunitar în ansamblu, considerând că sancţiunile impuse Rusiei au venit ”puţin cam târziu”, dar la final a asigurat că Ucraina ”crede în Uniunea Europeană”, la care doreşte să adere cât mai repede.

În pofida acestor critici, el a evaluat în general favorabil poziţiile individuale ale statelor membre, cu excepţia Ungariei şi cu alte câteva aprecieri mai rezervate, mai ales faţă de Germania:

”Lituania este cu noi”
”Letonia este cu noi”
”Estonia este cu noi”
”Polonia este cu noi”
”Franţa – Emmanuel, cred într-adevăr că este cu noi”
”Slovenia este cu noi”
”Slovacia este cu noi”
”Republica Cehă este cu noi”
”România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial”
”Bulgaria este cu noi”
”Grecia, cred, este cu noi”
”Germania … puţin cam târziu. Credem că şi Germania va fi cu noi în momentul crucial”
”Portugalia, în fine, aproape…”
”Croaţia este cu noi”
”Suedia, galbenul şi albastrul (culorile drapelului suedez, aceleaşi cu ale celui ucrainean n.red) trebuie să fie mereu împreună”
”Finlanda, ştiu că este cu noi”
”Olanda este cu raţiunea, aşa că vom găsi puncte în comun”
”Malta, cred că o vom convinge”
”Danemarca, cred că o vom convinge”
”Luxemburg, ne înţelegem între noi”
”Cipru, cred cu adevărat că este cu noi”
”Italia, mulţumim pentru sprijinul tău”
”Spania, vom găsi puncte în comun”
”Belgia, vom găsi argumente”
”Austria, alături de ucraineni, este o oportunitate pentru tine”
”Irlanda, în fine, aproape…”