Zelenski, mesaj ferm: A venit timpul pentru schimbări la vârful armatei

UPDATE. Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi. Înlocuirea generalului Zalujnîi a fost evocată în ultima vreme, în urma unor neînţelegeri ale acestuia cu şeful statului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu şeful armatei, Valeri Zalujni, şi a anunţat că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară.

Liderul de la Kiev a nuanţat decizia, spunând că generalul de top ar trebui să rămână „în echipa sa”, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Declaraţia lui Zelenski vine după mai multe zile de speculaţii că preşedintele se pregăteşte să îl demită pe popularul comandant-şef al armatei, considerat de mulţi ucraineni un erou naţional pentru că a gestionat efortul de război începând din februarie 2022.

„Am discutat despre ce reînnoiri au nevoie Forţele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forţelor Armate ale Ucrainei. Timpul pentru această reînnoire este acum”, spune Zelenski într-o postare pe Telegram.

Într-o declaraţie separată, generalul Zalujni confirmă că a avut o „conversaţie importantă şi serioasă” cu Zelenski şi că a fost luată decizia de a schimba tacticile şi strategia pe câmpul de luptă.

„Sarcinile din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe şi să se adapteze la noile realităţi. Pentru a câştiga şi a fi împreună”, se arată în declaraţia sa de pe Telegram.