Zelenski exclude o înţelegere teritorială cu Putin: Ucraina luptă pentru supravieţuire
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, exclude ideea de a renunţa la vreo parte din teritoriul ţării sale în cadrul unui eventual acord de pace cu Rusia.
Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia rusă, el a avertizat că dacă ar face concesii teritoriale ar însemna să i se dea Rusiei posibilitatea de reveni ulterior cu pretenţii. În schimb, spune el, armele occidentale ar aduce pacea mai aproape.
„Ucraina luptă pentru supravieţuire”
„Astăzi, supravieţuirea noastră înseamnă unitatea noastră”, a declarat Zelenski referindu-se la modul în care crede el că se va încheia războiul. „Cred că Ucraina luptă pentru supravieţuire. Ţara sa se îndreaptă spre Europa atât din punct de vedere economic, cât şi prin valorile sale. Noi am ales această cale. Vrem garanţii de securitate. Orice compromisuri teritoriale ne-ar face mai slabi ca stat”, a arătat liderul de la Kiev.
„Nu este vorba despre compromisul în sine”, a adăugat el. „De ce ne-ar fi teamă de asta? Facem milioane de compromisuri în viaţă, în fiecare zi. Întrebarea este cu cine? Cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere. Dialog cu el? Nu. Pentru că nu există încredere”, a punctat Zelenski. De asemenea, Zelenski a declarat că ofensiva de primăvară a ruşilor a început deja. „Atacurile ruseşti au loc deja din mai multe direcţii”, a spus el.
„Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”
Preşedintele crede însă că forţele ucrainene pot continua să opună rezistenţă Rusiei până când vor putea lansa o contraofensivă şi şi-a repetat apelurile pentru mai mult ajutor militar din partea Occidentului. „Desigur, armele moderne accelerează pacea. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”, a declarat Zelenski pentru BBC.
News.ro aminteşte că Zelenski s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii din Marea Britanie şi UE în încercarea de a consolida sprijinul internaţional şi de a cere arme moderne pentru a-şi apăra ţara. Când preşedintele Ucrainei a cerut avioane de luptă moderne, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „nimic nu este exclus”.
Însă Kievul este din ce în ce mai frustrat de viteza cu care au sosit armele occidentale. Livrările de tancuri de luptă – promise luna trecută de o serie de ţări occidentale, inclusiv Germania, SUA şi Marea Britanie – nu pot ajunge pe câmpul de luptă mai devreme de câteva săptămâni.
Preşedintele Zelenski a comentat, de asemenea, ameninţarea liderului belarus Aleksandr Lukaşenko care a spus că va intra în război alături de trupele ruseşti aflate pe teritoriul său dacă un singur soldat ucrainean va trece graniţa. „Sper că nu se va alătura (războiului). Dacă o va face, vom lupta şi vom supravieţui”, a spus Zelenski. A permite Rusiei să se folosească din nou de Belarus ca punct de pornire pentru un atac ar fi o „greşeală uriaşă”, a adăugat el.
Întrebat dacă a fost surprins de tacticile Rusiei în acest război, Volodimir Zelenski le-a descris ca fiind „lipsite de valoare”. „Modul în care au distrus totul, dacă soldaţii lor au primit (şi au executat) aceste ordine înseamnă că împărtăşesc aceleaşi valori”, a subliniat el.