Work & Travel: 5 locuri în Europa care te plătesc să te muți acolo
Un număr tot mai mare de români preferă să îmbine lucratul cu călătoriile, iar unii chiar aleg să-și asume pe termen lung rolul de nomazi digitali – persoane care pot lucra din orice locație, doar cu laptopul. Din fericire, acum există diverse destinații europene care caută oameni care lucrează de la distanță pentru a ajuta la creșterea economică, și care chiar sunt pregătite să ofere stimulente financiare cu acest scop. De la Spania la Danemarca și de la Irlanda la Grecia, există opțiuni diverse.
Le place românilor să îmbine lucrul cu călătoriile?
Un studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com a dezvăluit că, indiferent de locul lor de muncă actual, românii percep o legătură puternică între călătorit și starea lor generală de bine. Aproape jumătate dintre respondenți (49,6%) au spus că ideea de a explora noi locuri în călătoriile în care și muncesc i-ar face mai fericiți la locul de muncă. În plus, 31,7% dintre participanți au afirmat că beneficiile călătoritului le-ar aduce noi perspective și în rolurile lor profesionale. Un procent mai mic, 17,2%, a indicat o înclinație generală de a alege între a lucra și a călători, în timp ce doar 1,5% au susținut că dacă ar avea laptopul cu ei în vacanță nu s-ar putea opri din lucru.
Italia
Italia, renumită pentru programul său de case la 1 euro, oferă proprietăți la prețuri modice în schimbul relocării și angajamentul renovării. În plus, are stimulente pentru noii locuitori, iar cetățenii UE, SEE sau cei elvețieni pot obține cu ușurință permise de ședere dacă se înregistrează la autoritățile locale. De exemplu, în sudul Italiei, Presicce-Acquarica oferă în prezent subvenții de până la 30.000 de euro pentru noii rezidenți.
Cheltuielile de călătorie către Brindisi cu două bagaje de cală ar ajunge la aproximativ 380 de euro.**
Spania
În Spania, mai multe sate pitorești oferă stimulente pentru cei care se mută acolo. Ponga, în Asturias, acordă până la 3.000 de euro familiilor cu copii sau 2.000 de euro persoanelor singure și cuplurilor fără copii. Rubiá, în Orense, tot în nordul Spaniei, oferă un supliment adăugat venitului de până la 150 de euro, iar Griegos, situat între Madrid și Valencia, nu numai că oferă locuri de muncă, dar și trei luni de chirie gratuită, urmate de o chirie lunară de 225 de euro, cu o reducere suplimentară oferită familiilor cu copii înscriși la școală.
Călătoria în Asturias cu două bagaje de cală ar presupune un cost de aproximativ de 370 de euro.**
Grecia
Grecia oferă, de asemenea, o oportunitate unică pentru cei care caută o viață idilică în mediul rural sau pe o insulă. Specific, insula Antikythera oferă stimulente financiare, oferind 550 de euro pe lună pentru primii trei ani locuiți acolo, adică aproximativ 19.700 de euro în total. Această inițiativă își propune să ajute la problema scăderii populației insulei și să stimuleze creșterea demografică.
Un bilet dus la Atena, cel mai convenabil aeroport pentru a ajunge pe insula Antikythera, ar costa în jur de 100 de euro.**
Danemarca
Danemarca dispune de un program guvernamental numit Programul Startup Denmark, conceput pentru a furniza antreprenorilor până la 47.000 de euro finanțare, o viză pe o perioadă de un an și suport, încurajându-i să-și stabilească baza operațională în țară.
Un drum la Copenhaga cu două bagaje de cală ar costa în jur de 370 de euro.**
Irlanda
Tot o locație orientată către inițiative antreprenoriale, autoritățile locale din Irlanda susțin start-up-urile. Antreprenorii aspiranți pot aplica în cadrul programului Enterprise Ireland, care, dacă este aprobat, oferă o subvenție inițială de 1.100 de euro, cu condiția ca persoana să se mute și să-și desfășoare afacerea acolo.
Pentru un drum la Dublin cu două bagaje de cală și spirit antreprenorial, ar costa doar 100 de euro.**
**Prețurile au fost colectate de pe Kiwi.com cu două bagaje de cală incluse. În căutare a fost utilizată opțiunea „oricând” pentru plecare și au fost selectate cele mai mici prețuri.