Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primele nouă luni

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primele nouă luni, faţă de perioada similară din 2022, ca serie brută, cu 12,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 12,5%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+22,7%), lucrările de construcţii noi (+13,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+32,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,2%)”, arată datele INS.

Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 7,2%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+24,4%), lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,1%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+32,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,2%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 6,3%.

Septembrie 2023 comparativ cu august 2023

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 0,1%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%).

Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 2,7%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţii inginereşti (-1,1%) şi la clădirile rezidenţiale (-0,6%). Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 2,5%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,9%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7%), lucrările de construcţii noi (-2,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-1,8%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-6,5%), clădirile rezidenţiale (-4,4%) şi la construcţiile inginereşti (-3,0%).

Septembrie 2023 comparativ cu septembrie 2022

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 9,3%. Pe elemente de structură, creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi (+15,8%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 4%, respectiv cu 1%.

Pe obiecte de construcţii, creşteri s-au înregistrat la construcţiile ingineresti (+24%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,3%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 11,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 10,3%.

Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de construcţii noi (+18%), lucrările de reparaţii capitale (+1,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+0,5%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti (+26,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (+3,3%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 9,6%.