VIDEO. Klaus Iohannis rupe tăcerea şi iese la atac
Klaus Iohannis a făcut miercuri seara o conferință de presă fulger la sediul PNL. La întâlnirea cu presa, şeful statului a făcut o serie de precizări legate de contextul candidaturii sale pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni, dar a răspuns şi la întrebări legate de politica internă şi externă a României.
https://www.facebook.com/klausiohannis/videos/1000638500288355/
Candidatul liberalilor la cea mai înaltă funcţie în stat le-a răspuns întrebărilor jurnaliștilor cu privire la votul pe care îl vor da maghiarii în turul doi și cu privire la lupta împotriva PSD. „Eu contez pe votul maghiarilor și cred că majoritatea vor înțelege care este miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014. Altceva mi-a plăcut la Kelemen Hunor, că vrea o țară faină, în care toți să fie respectați de stat. Și eu vreau la fel. Eu am spus că vreau România fără PSD. Nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD. Este dreptul fiecăruia să voteze cu un partid sau altul. Eu îi respect pe toți. Lupta nu este împotriva votanților, ci a politicienilor PSD. Am dovedit că sunt președintele tuturor românilor”, a declarat președintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.
Şeful statului a anunţat şi că marţea viitoare, pe 20 noiembrie, va organiza o amplă dezbatere la care vor fi invitaţi politologi, formatori de opinie şi jurnalişti.
„Înţeleg perfect nevoia, dorinţa de a avea o dezbatere reală, aşezată, cu candidaţii din turul doi. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD voi organiza eu, împreună cu echipa mea, o dezbatere aşezată săptămâna viitoare, marţi seara, la care vor fi invitaţi să dezbată, împreună cu mine, mandatul pe care l-am încheiat, planul pentru mandatul pe care sper că îl obţin în continuare, politologi, formatori de opinie, jurnalişti. Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor”, a spus şeful statului la conferinţa de presă organizată la sediul PNL.
El a motivat de ce nu acceptă să participe la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, contracandidatul său la prezidenţiale. „Doamna Dăncilă a fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. Este reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor şi acum, în campanie electorală, mimează candidatul democrat şi se aşteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea ca şi cum până acum ar fi apărat democraţia românească şi pe români. Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce e mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD”, a arătat Iohannis.
În opinia sa, refuzul de a avea o dezbatere cu Dăncilă nu îl va afecta. „Nu cred că mă va afecta. Însă vă spun drept că am înţeles această nevoie de o dezbatere. Am explicat înainte de ce nu accept o dezbatere cu doamna Dăncilă, care deja a fost trimisă acasă de trei ori de români: la referendum, la moţiune şi la primul tur, în afară de comportamentul absolut nedemocratic din timpul în care a ocupat postura de prim-ministru. Însă, pentru a suplini această dezbatere, voi organiza eu o dezbatere, care cu siguranţă va aduce întrebări mult mai interesante şi o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata, dezbatere care nu va fi”, a spus Iohannis.
Referindu-se la contracandidata sa, Klaus Iohannis a arătat că regretă faptul că a numit-o premier, considerând-o ”o mega-dezamăgire”.
„N-am bănuit că este aşa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost, nu ştiu, 10 ani europarlamentar, şi am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cam cum funcţionează o democraţie, cum e în Europa cu valorile europene. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă şi recunosc că este o mega-dezamăgire pentru mine această evoluţie înspre un prim-ministru antidemocratic, care a guvernat împotriva românilor şi acum se face că nu a fost acolo şi că nu ea a fost vinovată. Aşa ceva mi se pare foarte-foarte ciudat. Deci, din acest punct de vedere, ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, însă la momentul respectiv a fost o majoritate puternică PSD-istă în Parlament. PSD, împreună cu ALDE, a avut o majoritate care nu a putut fi contestată. Eu am declarat cam din campania din 2014 deja că voi face altfel de politică, că voi respecta cutumele politice, voi respecta, evident, litera şi spiritul Constituţiei. În situaţia în care o majoritate puternică în Parlament a existat şi a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluţia ulterioară şi cred că nimeni din România nu şi-a imaginat că aşa vor evolua lucrurile”, a menţionat Iohannis.
PSD, „o piedică în dezvoltarea României”
Potrivit acestuia, alegerile din primul tur au fost o victorie în contul său şi o înfrângere pentru PSD: „A fost cel mai prost rezultat al PSD din primul tur din ultimii 30 de ani. Şi dacă am ajuns aici vreau să spun câteva lucruri şi despre PSD, acest PSD care de 30 de ani este o piedică în dezvoltarea României. Dar în ultimii trei ani de când guvernează au reuşit să ne ducă pe toţi într-o stare de aproape disperare. PSD a guvernat cras împotriva românilor şi împotriva României. Au încercat să acapareze justiţia, învăţământul, sănătatea, toate sistemele publice, au încercat să legifereze pentru hoţi şi au încercat să îşi înşurubeze pilele şi neamurile peste tot în instituţiile publice, şi nu numai. Au atacat firmele private, au atacat tot ce a funcţionat în România. Dar românii le-au dat câteva lecţii pesediştilor – şi aşa ajungem la ce s-a întâmplat mai recent. Suntem în curs de realizare a ceea ce am numit ‘România normală'”, a spus candidatul PNL la prezidenţiale.
Iohannis a precizat că a dovedit în ultimii ani că ştie să lupte împotriva PSD şi că a făcut acest lucru cu folos. „Am dovedit că ştiu să reprezint România bine în lume şi am făcut acest lucru spre folosul României şi al românilor. Am dovedit că pot să coagulez forţele de dreapta, forţele democratice din România, şi în acest fel s-a produs schimbarea de Guvern – trebuie să recunoaştem, o schimbare aşteptată de puţini, sperată de mulţi. În aceşti ani am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătăţirea securităţii României şi a românilor. Chiar de la început am adunat toate forţele politice pentru acel pact prin care alocăm 2% pentru Apărare. Şi la finalul mandatului am dovedit că ştiu să opresc PSD”, a afirmat şeful statului.
Potrivit Agerpres, el a dat un mesaj şi votanţilor PSD, precizând că a dovedit în aceşti cinci ani că este preşedintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor din România: „Eu am spus că vreau România fără PSD. Asta înseamnă că vreau România fără politicieni PSD în funcţii de conducere în stat. Nu înseamnă în niciun caz că sunt împotriva votanţilor PSD. Treaba fiecăruia cum votează. Este dreptul fiecărui român să voteze cu un partid sau altul. Eu îi respect şi pe votanţii mei, şi pe votanţi altora. Iar lupta politică pe care o duc nu este împotriva votanţilor sau simpatizanţilor PSD sau războiul politic pe care îl duc este împotriva partidului PSD. Şi aici trebuie să facem diferenţe foarte, foarte clare. Şi cred că am dovedit în aceşti cinci ani că sunt preşedintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor din România. Cert, eu sunt împotriva politicienilor PSD, care au încercat să ducă România într-o catastrofă. Dar nu sunt împotriva votanţilor de stânga, care evident îşi exprimă o opţiune, chit că nu cred că ei s-au aşteptat la acest PSD”, a mai spus Iohannis.
Alegerile anticipate, soluţia cea mai bună
Preşedintele a mai declarat că alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru situaţia politică actuală: „Eu şi cu PNL am fost primii care, după căderea guvernului, am spus: ‘Da, alegerile anticipate sunt cea mai bună variantă pentru a rezolva impasul politic în care se află clasa politică din România’. Rămân la această opţiune şi spun clar şi răspicat: da, alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru situaţia politică actuală”.
Negocieri post-electorale cu liderii partidelor parlamentare
Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să precizeze că, după turul doi al alegerilor prezidenţiale, intenţionează să aibă o discuţie cu preşedintele USR, Dan Barna, dar şi cu alţi lideri politici, pentru a stabili care sunt următorii paşi de parcurs, dar şi cine este pregătit să îşi asume rezolvarea problemelor României: „Indiferent cum se termină alegerile – sper că pentru mine bine -, vom avea astfel de discuţii şi ne vom pregăti pentru următorul pas, următorul pas care este, în funcţie de evoluţia politică, alegeri locale sau alegeri parlamentare anticipate. Dar, oricum ar fi succesiunea lor, vom avea locale şi parlamentare în viitorul apropiat. Şi vreau să fim bine pregătiţi, să ştim cine este dispus să îşi asume rezolvarea problemelor României, care sunt multe, lăsate de PSD, şi voi avea astfel de discuţii cu toţi liderii politici”.
Momentul „greu” al demiterii şefei DNA
Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit şi la momentul semnării decretului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA a reprezentat „un moment greu”, de care România nu avea nevoie. Pe de altă parte, şeful statului a arătat că emiterea acelui decret a fost necesară în urma deciziei Curţii Constituţionale.
„A fost un moment greu când am semnat acel decret. A fost un moment de care România nu a avut nevoie”, a spus el în conferinţa de presă.
Întrebat, în conferinţa de presă, de ce nu a sancţionat abuzurile DNA în perioada Kovesi, preşedintele a spus că lupta anticorupţie este necesară şi importantă, iar el a lăudat activitatea DNA şi va continua să facă acest lucru. „Dacă au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoştinţă, există un organism specializat care se ocupă de aceste chestiuni, Inspecţia Judiciară, şi este un organism constituţional care analizează aceste chestiuni, CSM. Acolo se discută toate aceste lucruri, nu la nivel de Administraţie Prezidenţială”.
Realizarea majoră a mandatului prezidenţial
Klaus Iohannis a mai spus că cea mai mare realizare a mandatului său a fost înlocuirea Guvernului PSD cu o putere pentru români: „Cea mai mare este chiar ultima, respectiv înlocuirea puterii pesediste cu o putere pentru români”, a spus şeful statului într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL. Potrivit Agerpres, preşedintele a fost întrebat pe cine consideră cel mai bun preşedinte al României după 30 de ani de la Revoluţie: „Prefer să facă românii această evaluare. Eroii alegerilor sunt întotdeauna românii. Alegătorul cu ştampila de vot în mână este eroul alegerilor şi îl las pe el să îşi spună cuvântul”, a răspuns candidatul liberal la alegerile prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a mărturisit că regretă că în mandatul său nu a putut fi încheiată mai rapid faza PSD-istă, în contextul în care „România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunităţi, oportunităţi şi în plan internaţional, oportunităţi în plan european, dar şi importante oportunităţi economice, care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acţionat şi a guvernat. Au fost ani complicaţi pentru România şi cred că pot în acest moment să spun că am reuşit în aceşti ani, cu toate că a guvernat PSD-ul, aşa cum am mai descris, am reuşit să ţin România pe linia clară euroatlantică, am evitat crize profunde în România şi sincer mi-aş fi dorit să am ocazia să lucrez împreună cu un guvern care să lucreze pentru români, care să ducă România înainte”, a declarat şeful statului, întrebat despre regretele pe care le are vizavi de mandatul său. Totodată, el a spus că a făcut tot ce a putut face un preşedinte, în condiţii constituţionale: „Cred că acum, la final, pot să spun că în condiţiile în care s-au desfăşurat evenimentele politice din ultimii cinci ani, dar mai cu seamă din ultimii trei ani, am făcut tot ce a putut face un preşedinte în condiţii constituţionale”.
Cu sau fără MCV?
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că în următorul an se pot face multe, dar, în opinia sa, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) nu va fi eliminat: „În următorul an se pot face multe, dar Mecanismul (n.r. – MCV) nu va fi eliminat după părerea mea. Nu suntem singurii, şi bulgarii sunt cu MCV şi decizia de eliminare a MCV este una la care trebuie să achieseze cam toţi. Discuţia se poate purta mai degrabă de ce a acceptat Comisia să declare că Bulgaria a îndeplinit toate solicitările, pentru România ştim de ce s-a dat un raport aşa cum s-a dat, cu o guvernare catastrofală, vădit antijustiţie, vădit de politizare a justiţiei. Cine se aştepta să avem un raport mai bun? Dar lucrurile pot fi corectate, nu uşor, va fi greu, însă deja noul ministru al Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, s-a apucat cu echipa domniei sale şi se va găsi pas cu pas ce trebuie făcut ca să ajungem în situaţia ca să spunem: ‘Ok, asta mi-aţi cerut, asta am făcut. E bine. Mulţumesc. Trecem la altă etapă'”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al PNL. El a admis că ”nu i-a căzut bine” că CE face o „diferenţiere crasă” între România şi Bulgaria.
Victor Ponta, un politician rezonabil
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, despre mesajul din 2014, referitor la o dezbatere cu contracandidatul său de atunci Victor Ponta şi la faptul că acum nu acceptă o dezbatere, că diferenţa este destul de mare şi că, în comparaţie cu Viorica Dăncilă, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil: ”Diferenţa este destul de mare. Nu l-am acuzat atunci pe Victor Pnta de comportament antidemcoratic şi pot să spun că, în comparaţie cu doamna Dăncilă, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil. Deci din punctul ăsta de vedere, greu de comparat. În ceea ce priveşte aroganţa domnului Ponta, el şi-a trimis oamenii de campanie peste ai mei. Şi a venit cu niște pretenţii nenegociabile. Ne-a spus; Facem patru dezbateri, vorbim despre asta şi asta. Am acceptat două dezbateri, care nu m-au ajutat. Nici pe el nu l-au ajutat. Sunt totuşi lucruri diferite. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci şi cred că eu nu m-am schimbat mult în rău, poate chiar un pic în bine”, a declarat preşedintele, răspunzând unei întrebări.
Cinci case, cumpărate legal şi cinstit
Şeful statului a punctat faptul că liderul PSD, Viorica Dăncilă, este „prost informată” în chestiunea caselor lui, şeful statului afirmând că nu are nicio problemă nici în civil, nici în penal. „Nu este nicio vulnerabilitate, însă doamna Dăncilă este prost informată. Nu ştiu cine o informează pe doamna Dăncilă. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Nu sunt şase sunt cinci case. Între timp, încă una a fost eliminată. Această chestiune, problemă, a apărut când am apărut eu în politică, în anul 2000. Atunci mi-a fost creată de PSD ca să fie folosită de PSD în campania electorală. Vă daţi seama câtă inventivitate la PSD! Din anul 2000, în fiecare campanie cu asta au ieşit. Cred că lumea s-a lămurit între timp”, a spus Iohannis.
El a mai precizat că nu-şi reproşează nimic în privinţa caselor pe care le deţine: „Sunt un om cinstit. Le-am cumpărat într-un mod absolut legal şi cinstit, iar acele chestiuni care s-au dezbătut în justiţie sunt chestiuni de procese civile şi am auzit, parcă zicea doamna Dăncilă ceva, că aş fi şi eu un fel de penal. Nu am avut niciodată un dosar penal în sensul să fiu cercetat penal nici pentru asta, nici pentru altele. Că cineva a scris o plângere către Parchet, ei trebuie să o pună într-o mapă şi să scrie ceva este adevărat. Nu mă tem absolut deloc. Nu am absolut nimic de ascuns. Lucrurile sunt relativ clare şi nu cred că trebuie să le reluăm în detaliu. Ele s-au dezbătut în 2000, 2004, 2008, 2012, 2014. Cred că este suficient”, a declarat Klaus Iohannis.
Trei vacanţe în 5 ani
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în cei cinci ani de mandat a fost plecat în trei vacanţe, dar şi în perioada respectivă a lucrat, deoarece preşedintele unei ţări nu are dreptul la concediu, iar munca sa nu poate fi preluată de nimeni: „Am fost plecat, în total, în cinci ani, în trei vacanţe. Însă trebuie să vă spun aici – poate va surprinde, poate nu – chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Preşedintele nu are dreptul la concediu şi nu există concediu pentru preşedinte, fiindcă munca pe care o face nu poate fi preluată de nimeni. Deci, şi când am plecat în vacanţă o săptămână mi-am luat mapa cu actele, cu pixul şi am lucrat pe documente, inclusiv pe documente scrise. De pe telefon – tot timpul. Din păcate, în ultimii doi ani n-am mai avut vacanţe deloc, fiindcă am stat să păzesc România de pesedişti”, a declarat şeful statului.
El a vorbit şi despre cum arată „o săptămână normală de muncă la Palatul Cotroceni”, menţionând că programul diferă, în funcţie de evoluţia evenimentelor politice: „De regulă, săptămâna începe luni şi se termină vineri sau sâmbătă; ziua începe dimineaţă, dar nu ştim când se termină – câteodată se termină la 6,00 seara, câteodată la 12,00 noaptea. În chestiunea vacanţelor: e foarte interesant că lumea a urmărit, sper cu drag, cum preşedintele lor reuşeşte să rupă câte o zi… Mi-a făcut mare plăcere, în câte o sâmbătă sau duminică, să merg la munte, să mă întâlnesc şi acolo cu români, să discutăm despre ce se poate face pentru a deschide apetitul pentru munte mai multor români”, a precizat el.