VIDEO. Klaus Iohannis: Nu există o altă soluţie decât impunerea unor restricţii severe pentru a plafona curba infectărilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni că, până când nu vom avea un vaccin eficient, nu există o altă soluţie decât impunerea unor restricţii severe pentru a plafon curba infectărilor.

Potrivit şefului statului, aceste măsuri nu sunt uşor de acceptat şi produc „supărare”. El a invocat faptul că restricţiile mai uşoare nu au fost suficiente. „Am avut o ședință despre campania de vaccinare anti-COVID-19. Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Virusul se răspândește foarte puternic, mai puternic decât în primăvară. State care au avut valori reduse, sunt în pragul unei mari crize sanitare. Nu există altă soluție decât impunerea unor noi măsuri restrictive severe. Aceasta este singura strategie funcțională și e adoptată de toate țările.

România se confruntă cu o situație extrem de complicată, iar restricțiile care au intrat în vigoare au un singur scop: protejarea populației. Este imperativ să evităm blocarea spitalelor și să dăm șansă la tratament tutor celor bolnavi, fie că suferă de COVID sau alte afecțiuni.

Trebuie să dăm şansa la tratament celor bolnavi. E absolut de înţeles că măsurile nu sunt populare, produc supărare, după un an în care ne-am schimbat modul de viaţă.

Din cauza virulenţei virusului am văzut că reglementările mai puţin restrictive au fost insuficiente. Lupta cu pandemia e şi un test al solidarităţii pe care trebuie să îl trecem. Am vorbit şi de posibilitatea de stocare şi distribuţie pentru vaccinuri. De vaccin va beneficia iniţial personalul din domeniul sănătăţi şi persoanele care sunt predispuse spre cazuri severe de boală”, a spus Iohannis.

”Lupta cu pandemia este şi un test al solidarităţii, pe care suntem obligaţi să-l trecem”, a afirmat preşedintele după întâlnirea cu responsabili din sănătate pe tema pandemiei de COVID-19.

România are o strategie de vaccinare anti-COVID

Referitor la vaccinurile anti-COVID-19, Iohannis a subliniat că România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri. ”Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID. Am discutat astăzi şi despre posibilităţile de stocare şi distribuţie pentru diferite tipuri de vaccinuri şi am stabilit instituţiile responsabilie în acest sens. Precizez din nou că de vaccinare vor beneficia mai întâi personalul medical şi persoanele vulnerabile. Cred că o campanie de vaccinare anti-COVID ne va da şansa de a ne reîntoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii”, a adăugat Klaus Iohannis.

Criza locurilor la ATI poate fi rezolvată

Președintele s-a referit şi la situația pacienților care nu mai au loc la Terapie Intensivă: „Cu siguranță se vor găsi locuri. Este o temă complicată, dar extrem de importantă. Eu aduc pe tapet această problemă, a locurilor de la ATI. Probabil ați observat, dar de la săptămână la săptămână, numărul a crescut. Este însă o cursă complicată. Fiindcă aceste locuri se creează destul de greu. De aceea trebuie să respectăm regulile pentru a da o șansă medicilor, dar și bolnavilor”, a spus Klaus Iohannis.

Legat de decesul celor şase pacienţi care nu au mai avut loc la ATI la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, președintele a spus că aceştia puteau fi salvați, pentru că existau paturi de terapie intensivă chiar în Timișoara, dar medicii nu și-au făcut datoria.

”Sunt două aspecte: comunicarea între spitale, și e loc de mai bine. Am fost informat că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, dar comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri. Nu e nevoie să vorbească directorii de spitale între ei pentru că există DSU care centralizează și transportă pacienții unde sunt locuri disponibile. Se găsesc variante pentru a amenaja locuri de terapie intensivă peste tot”, a anunțat Klaus Iohannis.

Fără lockdown naţional, doar carantină locală

Klaus Iohannis a precizat că nu va fi de acord cu o carantină totală în România nici acum, nici înainte de Sărbătorile de iarnă. El a explicat că este luată în calcul doar carantinarea în anumite localități unde rata de infectare este foarte mare. În prezent, în județele Timiș, Cluj, Sălaj sau Sibiu, rata de infectare a sărit de 6 la mia de locuitori.

”Carantinarea unor localități este posibilă, însă acesta este un singur parametru dintr-o serie întreagă de date care trebuie analizate, este un catalog întreg de criterii care trebuie luate în considerare când se propune carantinarea. Da, sunt localități în care rata de infectare este foarte mare și se poate ajunge la carantinare”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de ce nu este Slovacia un model de urmat pentru România, şeful statului a spus că este nevoie să se vadă rezultatele: „Să vedem cum funcţionează măsura. Dacă se dovedeşte că măsura e oportună, realizabilă, putem discuta şi cu experţii noştri. OMS nu recomandă testările în masă, ci ţintite pentru a găsi contacţii unei persoane”.