VIDEO Japonezii l-au inventat pe „Dorel”, robotul care poate construi o casă de unul singur

Un insitut de cercetare din Japonia a dezvoltat un robot umanoid care poate efectua sarcini simple de construcție, cum ar fi instalarea plăcilor de rigips. Acesta ar urma să rezolve problema forței de muncă din construcții în Japonia, care se va accentua în următorii ani, potrivit prognozelor. 

Producătorul a publicat un clip, ce poate fi vizionat mai jos, în care se poate observa cum robotul autonom se îndreaptă spre o bucată de rigips și se folosește de cârlige pentru a o prinde în în mâinile sale rotative. În continuare, acesta o pune pe perete și o prinde de perete.

Producătorul spune că robotul HRP-5P va putea fi utilizat pe șantierele de construcții din Japonia, ca răspuns la lipsa forței de muncă, cauzată și de îmbătrânirea populației din Japonia. Institutul de cercetare care a urmărește înlocuirea forței de muncă cu roboți autonomi pentru asamblare structurilor mari, cum ar fi clădirile, avioanele și navele, scrie The Verge.

Cu toate că nu se mișcă la fel de rapid ca un lucrător în construcții cu experiență, robotul construit de japonezi ar putea înlocui forța de muncă din acest domeniu în următorii ani. Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Oxford în 2013, zidăria este un domeniu în care sunt șanse 79% ca oamenii să fie înlocuiți de astfel de roboți.


Foto: YouTube/AIST

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *