VIDEO. După locurile de muncă, agenții AI ne fură și personalitatea. Aceştia devin chiar şi instrumentele (in)failibile de business ale viitorului apropiat
O conversație de doar două ore cu un model de inteligență artificială (AI) este suficientă pentru a „construi“ o replică exactă a personalității cuiva.
Într-un experiment fără precedent, cercetători ai companiei Google și ai Universității Stanford au creat așa-numiți „agenți de simulare“ – în esență, replici AI – a 1.052 de persoane, pe baza unor interviuri cu un total de două ore cu fiecare participant. Aceste interviuri au fost apoi folosite pentru a antrena un model AI generativă conceput pentru a imita cât mai fidel comportamentul uman.
Pentru a evalua acuratețea replicilor AI, fiecare participant a finalizat două runde de teste de personalitate, sondaje sociale și jocuri de logică, reluate la un interval de două săptămâni. Când replicile AI au fost supuse acelorași teste, acestea au corelat răspunsurile omologilor lor umani cu o acuratețe de 85%, arată studiul publicat la finele anului trecut pe Arvix.org.
Potrivit autorilor, modelele AI care emulează comportamentul uman ar putea fi utile într-o varietate de scenarii de cercetare, cum ar fi evaluarea eficienței politicilor de sănătate publică, înțelegerea răspunsurilor la lansările de produse sau chiar modelarea reacțiilor la evenimente sociale majore, care altfel ar putea fi prea provocatoare din punct de vedere etic sau prea costisitoare pentru a fi studiate cu subiecți reali.
Pentru a crea agenții de simulare, cercetătorii au efectuat interviuri aprofundate care au acoperit poveștile de viață ale participanților, valorile și opiniile lor cu privire la problemele sociale ale momentului. Această abordare a permis modelului AI să detecteze nuanțe pe care sondajele tipice sau datele demografice le-ar putea ignora, au explicat cercetătorii.
Pe de altă parte, deși agenții AI și-au reflectat îndeaproape omologii umani în multe domenii, precizia lor a variat în funcție de sarcini. Astfel, aceștia au avut rezultate deosebit de bune în replicarea răspunsurilor la sondajele de personalitate și determinarea atitudinilor sociale, dar au fost mai puțin preciși în prezicerea comportamentelor în situații interactive care implică luarea de decizii economice. Când vine vorba despre sarcini care implică dinamica socială și nuanțe contextuale, explică autorii, AI „se chinuie“ de regulă pentru a le rezolva.
Chiar dacă (încă) sunt imperfecți, avertizează autorii, agenții de simulare pot deveni un instrument periculos dacă sunt deturnați de la scopul lor (deocamdată) strict academic. Mai ales în condițiile în care AI și tehnologiile „deepfake“ sunt deja folosite de actori rău intenționați pentru a înșela, uzurpa identitatea, abuza și manipula alți oameni online.
Agenții AI, instrumentele (in)failibile de business ale viitorului apropiat
Chiar dacă au caracteristici comune, agenții de simulare sunt complet diferiți de agenții creați de marile companii AI ale momentului. Numiți agenți bazați pe instrumente (tool-based), cei din urmă sunt modele create pentru a face lucruri pentru noi. Strict tehnic, un astfel de agent este un sistem de inteligență artificială care utilizează o colecție de unelte sau instrumente software pentru a îndeplini sarcini specifice. Spre deosebire de un AI generalist, care poate învăța și executa o gamă largă de sarcini, un agent AI tool-based este conceput pentru a rezolva probleme folosind instrumente predefinite sau integrate în arhitectura sa.
Un agent bazat pe unelte AI este programat pentru a recunoaște o problemă sau o nevoie, a selecta instrumentul potrivit din setul său și a-l utiliza pentru a oferi o soluție. Practic, un agent „tool-based“ combină puterea AI cu instrumente software dedicate pentru a îndeplini sarcini specializate.
OpenAI, de exemplu, se pregătește să lanseze un agent AI, cunoscut deocamdată sub numele de cod „Operator“, care poate folosi un computer pentru a întreprinde diferite acțiuni în numele unei persoane, de la scrierea de cod la rezervarea online de bilete de avion.
Lansarea de agenți AI care pot finaliza în locul utilizatorilor, cu o supraveghere minimă, sarcini în mai mulți pași, se conturează deja ca o tendință în industrie. Anthropic a dezvăluit un agent similar, care poate procesa ceea ce se întâmplă pe computerul utilizatorului în timp real și poate lua decizii în numele acestuia.
Microsoft Corp., susținătorul OpenAI, a anunțat spre finalul anului trecut introducerea a zece agenți autonomi în Microsoft Dynamics 365, despre care spune că sunt capabili să îndeplinească pentru companii, fără supraveghere umană, diverse sarcini ce țin de marketing, vânzări, servicii, recrutarea de personal, finanțe sau aprovizionare.
Până în 2028, arată un raport Gartner, cel puțin 15% din deciziile zilnice de afaceri vor fi luate în mod autonom de agenți AI, folosiți în momentul de față doar de o mână de companii.
Johnson & Johnson
Gigantul din industria sănătății folosește agenții AI în procesul de sinteză a noilor medicamente. Odată ce o moleculă farmaceutică promițătoare a fost identificată, explică purtătorul de cuvânt Jim Swanson, trebuie evaluată rentabilitatea și fiabilitatea acesteia. Și cum există sute de variabile de luat în considerare în acest sens, AI nu doar că accelerează acest proces, dar și identifică formulele optime pentru vindecarea bolilor și minimalizarea efectelor secundare.
Moody’s
De curând, o parte din activitatea de cercetare de piață a companiei de analiză finaciară este făcută de agenți AI autonomi. În acest sens, compania a dezvoltat 35 de agenți, unii pentru sarcini mai mici, cum ar fi managementul proiectelor, pe care i-a conectat cu alți agenți AI, al căror rol este de supraveghere.
Agenții pot lucra în echipe și pot ajunge la concluzii diferite, în special în cazul subiectelor complexe, cum ar fi analiza aptitudinilor financiare (financial fitness) ale unei companii care pare sănătoasă, dar care se confruntă cu un risc geopolitic.
„Este aproape ca o abilitate individuală a unei persoane reale“, explică Nick Reed, directorul de produse al companiei, adăugând că experiența de până acum le-a demonstrat că e mai bine ca agenții AI să nu fie implicați în multitasking.
eBay
Compania folosește deja AI pentru a ajuta la scrierea de cod și pentru a crea campanii de marketing, intenționând să lanseze agenți care-i pot ajuta pe cumpărători să găsească articole și vânzători să listeze bunuri.
Deutsche Telekom
Gigantul de telecomunicații utilizează agenți AI pentru a îmbunătăți eficiența operațională și experiența clienților. Compania a implementat chatboturi și asistenți virtuali, precum „Frag Magenta“, pentru a răspunde rapid și eficient la întrebările clienților, oferind asistență 24/7 și reducând timpul de așteptare. Totodată, AI este utilizată pentru a optimiza extinderea rețelei de fibră optică, sprijinind experții în planificarea infrastructurii și accelerând procesul de implementare.
Deutsche Telekom mai folosește AI pentru a analiza traficul de rețea și a detecta anomalii care pot indica atacuri cibernetice, protejând astfel infrastructura și datele clienților. Agenții AI sunt integrați și în diverse procese interne, pentru a automatiza sarcini repetitive – îmbunătățind productivitatea angajaților și reducând erorile umane –, precum și pentru a analiza volume mari de date, în vederea identificării de tendințe și informații care să justifice decizii strategice și dezvoltarea de noi servicii.
Cosentino
Producătorul spaniol de materiale de construcții a implementat soluții AI, inclusiv recunoașterea optică a caracterelor (OCR), pentru a automatiza și accelera procesele care implică citirea și interpretarea documentelor, cum ar fi contracte, comenzi, state de plată și avize de livrare.
Până în prezent au fost integrați în activitatea sa curentă peste 170 de roboți software, automatizându-se 231.000 de operațiuni și procese, ceea ce a permis economisirea a peste 42.000 de ore de muncă.
FOTO: Pixabay.com