Viața și „opera” lui Darius Vâlcov, omul care controlează din umbră Guvernul Dăncilă

Darius Valcov

Darius Vâlcov este considerat omul care conduce Guvernul din umbră, după ce a fost numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă și omul care a gândit măsurile economice aspru contestate, pe care Executivul le-a adoptat în ultima vreme.

Cariera politică lui Darius Vâlcov a început în anul 2000, când a devenit membru al Partidului Democrat (PD), devenit ulterior PDL. Până în 2004, a alternat munca de partid cu funcția de director general al sucursalei din Slatina a Băncii Populare Române pentru Dezvolare și, pentru o scurtă perioadă, cu cea de director economic al SC Octogon SRL.

El a fost propulsat cu adevărat în lumea politică de Traian Băsescu, cei doi având o relație apropiată la acea vreme. În 2004, el a câștigat alegerile pentru Primăria Slatina, susținut de Partidul Democrat condus atunci de către fostul președinte. Patru ani mai târziu, Băsescu l-a ajutat să obțină și un al doilea mandat de primar al Slatinei, ca în 2009, Vâlcov să îi întoarcă serviciul în timpul alegerilor prezidențiale.

În 2012, după căderea Guvernului condus de Emil Boc, Darius Vâlcov a demisionat din PDL și s-a înscris în PSD. Acesta a câștigat din nou alegerile pentru Primăria Municipiului Slatina în iunie 2012, la care a renunțat câteva luni mai târziu când a reușit să obțină un mandat de senator din partea USL.

În 2014, Vâlcov a devenit ministru delegat pentru Buget, la propunerea premierului de atunci, Victor Ponta. Președintele Traian Băsescu, care a acceptat propunerea, declara că „E o propunere pe care Victor Ponta si-o asumă. N-aş putea spune că, dacă Vâlcov a trecut la PSD n-a confirmat politic. A fost un primar ales şi reales“, spunea Băsescu la acea vreme. În martie 2015 el a fost numit ministru al Finanțelor, în cadrul aceluiași Guvern.

Mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a început să aibă încredere orbește în Vâlcov după ce acesta a gândit sistemul de creştere a salariilor şi a pensiilor din programul de guvernare al PSD și a fost implicat în evaluarea care a stat la baza înlăturării lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului spun surse citate de Adevărul și Digi24.

Acest lucru reiese și dintr-o declarație făcută chiar de Vâlcov la finalul anului trecut. „Totul a pornit de la o solicitare in 2016, iar apoi totul a devenit o prietenie. Când rezonezi cu oamenii cu care lucrezi si doresti sa schimbi viata oamenilor”…, a spus el la Antena 3, potrivit stiripesurse.ro. Vâlcov susține că se consultă cu Liviu Dragnea „de câteva ori pe săptamână”, pe teme sociale și economice.

Încrederea lui Liviu Dragnea s-a concretizat în 2017, când în prima sa zi ca premier, Viorica Dăncilă l-a numit pe Vâlcov în funcția de consilier de stat, în ciuda problemelor cu justiția. Considerat omul care conduce Guvernul din umbră, el este considerat de Dragnea „un om de o valoare rară din punct de vedere economic”.

„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul și a sprijinit cele două guverne și sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere al … din punct de vedere economic și este cel care împreună cu mine și cu încă doi colegi am lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică”, spunea Liviu Dragnea anul trecut.

Condamnat la 8 ani de închisoare

La începutul anului trecut, Darius Valcov a fost condamnat de Înalta Curte la opt ani de inchisoare cu executare, în dosarul in care este acuzat de trafic de influenta în perioada în care a fost primar al Municipiului Slatina. El a contestat decizia la completul de cinci judecători.

În 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări, spun procurorii DNA, potrivit News.ro.
La îndemnul lui Vâlcov, membrii comisiei au procedat eliminat din caietul de sarcini unele condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion. În consecință, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile pentru mai multe lucrari, de peste 78 de milioane de lei.
Conform DNA, Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înțelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în trei tranșe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.
De asemenea, în perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, printr-un intermediar, suma totală de 2.500.000 lei (în cinci tranșe a câte 500.000 lei fiecare).
În plus, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Peste 100 de tablouri ascunse în pereți

La sfârșitul lunii martie din 2015, procurorii DNA au efectuat percheziții la patru imobile deținute de apropiați ai lui Vâlcov. Aceștia au descoperi peste 100 de tablouri, gravuri sau desene din tuș ascunse în pereții falși ai clădirilor, în dulapuri şi pe sub paturi. Surse judiciare declarau la acea dată pentru Mediafax că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Printre operele de artă găsite de procurorii anticorupție, se găsesc și lucrări semnate de pictori celebri, printre care Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu sau Nicolae Tonitza, precum și unele semnate de Renoir și Picasso. Majoritatea operelor valorează câteva mii de euro, însă există și unele care ajung chiar la 114.000 de euro, la cât este evaluat „Femme nue couchee” al lui Renoir.

Dar aceasta nu era întreaga colecție deținută de Vâlcov. La câteva zile în urma perchezițiilor, actualul consilier de stat a predat procurorilor anticorupţie alte 47 de tablouri. Acestea au fost inventariate de anchetatori şi de experţi, și au fost depuse într-un muzeu.

„200.000 de euro la botez, 300.000 de euro la nuntă”

În 2005, Darius Vâlcov s-a căsătorit cu Lavinia Șandru, mariaj care a durat aproape 10 ani. În 2017, audiată în calitate de martor într-un dosar în care Vâlcov este acuzat de trafic de influență și spălarea banilor, fosta soție spunea că o parte din averea lor a fost acumulată în urma darurilor de la nuntă și de la botez.

„Cu prilejul nunţii cu Darius Vâlcov am organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun şi la Târgu Mureş. Botezul l-am organizat la Bucureşti. La Slatina ştiu că au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi în jur de 250 la Neptun. La botezul din Bucureşti au participat cam 300 de invitaţi. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi”, a relatat Lavinia Şandru, porivit Agerpres.

Întrebată câți bani au obținut în urma acestor evenimente și ce s-a întâmplat cu ei, Lavinia Șandru a spus că au fost sume mari, ce au depășit în medie de 200.000 de euro pe eveniment.

„Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obţinut 200.000 de euro. Am avut o discuţie cu Darius şi el mi-a spus că ar fi bine să investim în ceva. Discuţiile pe care le aveam erau despre faptul ca banii investiţi să nu se devalorizeze. (…) La acea vreme eram parlamentar. (…) Am avut o discuţie cu el ce să menţionez în declaraţia de avere. O mică parte din bani chiar apare în declaraţia mea de avere, respectiv sumele obţinute în timpul mandatului şi cadourile. Sunt bani puşi pe carduri. Cam 200.000 euro. La evenimentele respective am primit şi tablouri. Dar nu sute, în jur de 8 — 10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit şi la Neptun. Nu ştiu ce valoarea aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereţi. Nu ştiu ce sa întâmplat cu ele după ce am divorţat. (…) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou. Dar acum am ajuns să ne temem să mai cumpărăm. Arta a devenit ingrată. Şi Darius a mai cumpărat, eu ştiu de trei tablouri. Şi sora lui mi-a arătat două tablouri. (…) Socrul meu a spus că vrea să lase ceva nepoţilor şi a zis că va cumpăra câte un lingou celor trei nepoţi”, a răspuns ea.


Foto: Mediafax