Varșovia: Debut fabulos al lui Kirill Shevchenko în fața multiplului campion mondial, Magnus Carlsen

A început Superbet Rapid & Blitz Varșovia, prima etapă a ediției 2024 a Grand Chess Tour, turneul fondat de Garry Kasparov și care de cinci ani la rând are loc și la București. Prima zi de întrecere i-a aparținut în totalitate Marelui Maestru Kirill Shevchenko, care din 2023 joacă pentru România.

Kirill Shevchenko, reprezentantul României, a fost omul primei zile la Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Shevchenko a reușit trei victorii în tot atâtea meciuri și după prima zi conduce clasamentul celor mai buni zece șahiști care se întrec în turneu. Printre ei, la Varșovia se află și campionul mondial cinci ani la rând, Magnus Carlsen, care anul trecut a decis să nu-și mai apere titlul.

Circuitul Grand Chess Tour a început miercuri, 8 mai, la Varșovia, cu primele trei partide de șah rapid din turneul Superbet Rapid & Blitz. Deși pornit din postura de cel mai slab cotat jucător, Kirill Shevchenko a reușit surpriza zilei, învingându-l pe Gukesh Dommaraju, considerat șahistul momentului – indianul de 17 ani are șanse să devină cel mai tânăr campion mondial din istorie. De altfel, Shevchenko a reușit să câștige în fața a celor mai buni trei tineri jucători ai momentului – Gukesh alături de Rameshbabu Praggnanandhaa și Vincent Keymer.

Etapa din Varșovia va fi urmată anul acesta de cea de la București, Superbet Chess Classic Romania care va avea loc între 24 iunie și 6 iulie și anunță un line up de excepție, cu jucători cunoscuți deja publicului din România, dar și cu nume noi de șahiști. Premiile întregului circuit au crescut în 2024 la 1,5 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid & blitz. Ediția de anul acesta va avea un fond de premii bonus mărit de la 175.000 de dolari, cât a fost anul trecut, la 275.000 de dolari.

Întregul efort este susținut de principalii sponsori – Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit, care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

Începând din 2019, Fundația Superbet a susținut Grand Chess Tour și a investit activ în dezvoltarea jucătorilor talentați de șah la nivel național și internațional. Cu bucurie, anunțăm sprijinul nostru continuu pentru acest circuit, care asigură an de an prezența elitei șahistice mondiale la București Varșovia și Zagreb și în 2024. Acest angajament ferm față de șah reflectă convingerea pe care o avem că șahul are capacitatea de a cultiva abilități critice, de a promova diversitatea, incluzând oameni de toate vârstele și indiferent de background”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.