Vânzarea Chrome și Android, prețul plătit de Google pentru monopolul căutărilor. O instanță federală va decide viitorul internetului
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a cerut unei instanțe federale să forțeze Google să vândă Chrome, popularul său web browser. O decizie favorabilă în acest sens ar modifica fundamental afacerile companiei cu o capitalizare de piață de 2.000 de miliarde de dolari, remodelând concurența pe internet.
Cererea autorităților americane vine pe fondul unei decizii de referință pronunțată în luna august de judecătorul Amit P. Mehta, de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia, care a constatat că Google a instaurat și menținut un monopol ilegal în domeniul căutărilor online. Așa-numitele „landmark decision“ sunt hotărâri judecătorești care stabilesc un precedent semnificativ sau redefinesc interpretarea unei anumite legi, având un impact considerabil asupra viitoarelor cazuri similare și a modului în care sunt aplicate legile.
În opinia Departamentului de Justiție, concurența pe piața căutărilor mai poate fi restabilită numai dacă Google își separă motorul de căutare de produsele pe care le-a construit pentru a accesa internetul – browserul Chrome și sistemul său de operare mobil, Android.
La sfârșitul lui octombrie 2024, Chrome controla 66,65% din piața globală a browserelor, potrivit datelor Statcounter. Toate căutările inițiate în bara de adrese a Chrome trec direct prin motorul Google, cu excepția cazului în care utilizatorii modifică setările inițiale.
Invocând monopolul creat de companie, Departamentul de Justiție a mai cerut ca Google să fie împiedicată să-și facă obligatorii serviciile pe telefoanele care rulează Android. Dacă Google încalcă acești termeni sau dacă măsurile impuse nu reușesc să îmbunătățească concurența, guvernul ar putea forța compania să vândă și Android la o dată ulterioară.
„Separarea de Google a Chrome și Android ar fi cea mai eficientă modalitate de a te asigura că alte motoare de căutare au o șansă reală de a concura“, este de părere și Fiona Scott Morton, economistă la Universitatea Yale, care a lucrat în Departamentul de Justiție în timpul administrației Obama. „Cât timp le controlează, Google va avea un stimulent puternic să-i «împingă» pe utilizatori către propriul motor de căutare“, adaugă ea.
Chrome, o poartă deschisă către trei miliarde de utilizatori activi
Deținerea celui mai popular browser web din lume este esențială pentru afacerea cu reclame a Google. Compania poate vedea activitatea utilizatorilor conectați și poate folosi acele date pentru a-și direcționa mai eficient campaniile publicitare, care generează cea mai mare parte a veniturilor sale. Todată, Google a folosit Chrome pentru a-i direcționa pe utilizatori către produsul său emblematic cu inteligență artificială (AI), Gemini, despre care se spune că are potențialul de a evolua de la un chatbot care dă răspunsuri la întrebări la un asistent care-i urmărește pe utilizatori pe web.
În cazul în care o tranzacție va avea loc, Chrome ar valora cel puțin 15-20 de miliarde de dolari, având în vedere că are în fiecare lună peste trei miliarde de utilizatori activi, este de părere Mandeep Singh, analist al Bloomberg Intelligence. Prețul pe care potențialii cumpărători sunt dispuși să-l plătească poate depinde de capacitatea lor de a conecta Chrome la alte servicii, crede Bob O’Donnell, de la TECHnalysis Research. „Nu poate fi valorificat direct. Chrome servește ca o poartă către alte lucruri. Nu este clar cum măsori asta dintr-o perspectivă strict generatoare de venituri“, detaliază el.
Să fie forțată să vândă Chrome și Android ar fi unul dintre cele mai proaste scenarii posibile pentru Google. Lansat în 2008, Chrome a spulberat, practic, orice concurență pe o piață a browserelor în care principalul său rival, Apple Safari, are o cotă de 18,09%. Urmează la mare distanță Microsoft Edge, 5,26%, și Firefox – 2,65%. În ceea ce privește motoarele de căutare, Google controlează în acest moment 89,34% din piață! Al doilea clasat, Microsoft Bing, are o cotă de 4,15%.
La rândul său, Android este cel mai popular software mobil din lume, cu aproximativ 71% din piață. Sistemul este open source, ceea ce înseamnă că Samsung și alți producători de telefoane nu trebuie să plătească Google pentru utilizarea acestuia. Există, în schimb, un preț plătit indirect: majoritatea dispozitivelor Android vin cu aplicațiile Google deja instalate. Practic, ambele fac parte dintr-un ecosistem Google extrem de elaborat, care îi obligă pe utilizatori să folosească produsele companiei.
Microsoft, precedentul de ieri, rivalul spulberat de azi
Experții juridici sunt de părere că solicitarea de a forța vânzarea Chrome ar putea fi întâmpinată cu scepticism de judecătorul Mehta, dat fiind un precedent din anii 2000, când o inițiativă a guvernului american de a diviza Microsoft a fost anulată de o curte de apel. „Guvernului îi va fi foarte greu să obțină acest lucru“, spune Doug Melamed, cercetător invitat la Facultatea de Drept a Universității Stanford, care a lucrat în divizia antitrust a Departamentului de Justiție în timpul procesului Microsoft.
Un spin-off forțat ar depinde însă și de găsirea unui cumpărător interesat și care și-ar putea permite o achiziție de asemenea anvergură. Amazon e primul nume la care se gândesc analiștii, numai că gigantul fondat de Jeff Bezos se confruntă la rândul său cu un control antitrust, fapt ce ar putea împiedica o eventuală preluare. „Părerea mea este că acest lucru (o achiziție făcută de Amazon, n.r.) este extrem de puțin probabil“, spune Singh, de la Bloomberg Intelligence. În schimb, el nu exclude scenariul unui cumpărător precum OpenAI, producătorul chatbotului de inteligență artificială ChatGPT. „Chrome i-ar oferi atât distribuție, cât și o afacere de reclame pentru a completa abonamentele sale de chatbot pentru consumatori“, adaugă el.
Google poate până în 20 decembrie să-și depună propriile propuneri pentru reechilibrarea pieței. O decizie finală a instanței este așteptată cel mai târziu în vara anului următor.
Despre cum a ajuns Google să monopolizeze piața căutărilor online, NewMoney a scris aici.