Valoarea pieței M&A este „umflată” uneori de consultanți pentru a atrage investitori străini

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La o privire mai atentă, piața de fuziuni și achiziții nu este neapărat așa cum o conturează estimările construite pe tran­zacții fără nicio legătură cu ceea ce s-ar putea numi M&A-ul pur.

Anul 2016 a fost unul excepțional de bun pentru piața de fuziuni și achiziții (M&A), spunea Ioana Filipescu, par­­te­­ner Deloitte, într-o conferință de presă orga­ni­zată la începutul acestui an. Piața a crescut cu 23%, la 3,4–4 miliarde de eu­­ro – marja de eroare de peste ju­­mă­­ta­­te de miliard de euro este dată de tran­­zac­țiile a căror valoare nu a fost făcută publică.

Cu doar câteva luni înainte, estimările consultanților indicau un nivel de cel mult 2,5 miliarde de euro. „Sfârșitul de an a fost într-un fel decisiv în a schimba piața. Dacă vă uitați la comentariile ana­liștilor din prima jumătate a anului sau chiar după, toată lumea era într-un pesimism și într-o depresie totală. Lucrurile au revenit și au fost complet schimbate pe absolut ultima sută de metri“, explica Filipescu.

Într-adevăr, 2016 a fost dominat de trei megatranzacții, cu o valoare totală esti­mată la aproape două miliarde de euro, tranzacții anunțate oficial în ultimele do­­uă luni ale anului.

O DEFINIȚIE DE PIAȚĂ. De la consultant la consultant, estimările legate de valoa­rea pieței M&A variază. Asta pentru că, deși există o definiție relativ clară, cifrele sunt încărcate de tranzacții care nu re­prezintă M&A „pur“. O tran­zacție M&A ar trebui să fie un transfer al unui pachet semnificativ de acțiuni, tran­sfer negociat și având o valoare mare. „O valoare mare“ sau „însemnată“ lasă însă loc de in­ter­pretări. „Ar putea fi conside­rate semnificative tranzacţiile cu valoare de peste un milion de euro“, spune Cornelia Bumbacea, partener PwC România. Acest prag este valabil acum. Dacă peste cinci ani piața crește, o tranzacție de un milion de euro poate să nu mai fie con­si­derată semnificativă.

M&A CU DE TOATE. La grămadă cu acest M&A „pur“ al transferurilor importante de acțiuni, mai intră și alte M&A-uri. Unul este cel imobiliar, care include clădiri, spații logistice sau chiar terenuri agricole. Aici distincția trebuie făcută în funcție de natura respectivului activ: proprietate în sine sau generator de business. Teoreticienii recomandă excluderea din calcule a primei categorii. Un altfel de M&A este cel al transferurilor de pe piața de capital. Aici pot intra mai multe tipuri de tranzacții. „Ne uităm la fiecare caz în parte şi preluăm în analiza noastră acele tranzacţii care implică, după caz, un exit negociat de acţiuni la societăţi listate, o delistare ca urmare a preluării unui pachet de control (Albalact) sau un exit al unui fond de investiţii pe piaţa de capital (listarea MedLife)“, explică Bumbacea. Alte tranzacții incluse în unele estimări sunt cele legate de vânzarea de portofolii de credite neperformante.

Estimările legate de dimensiunea și evo­luția pieței M&A sunt realizate, în ge­ne­ral, de consultanții (Big 4) sau de avo­cații direct implicați în intermedierea acestor tranzacții. De notat este și că, odată cu venirea crizei, multe companii independente de consultanță din această zonă au dispărut sau au fost absorbite de jucători mai mari.

DE CE AVEM NEVOIE DE CIFRE MARI. De cele mai multe ori, consultanții îi au drept clienți pe vânzătorii locali, România fiind o piață care depinde de in­ten­țiile in­vestiționale ale unor cum­părători stră­ini. De aceea, dinamica pieței de fu­­ziuni și achiziții este strâns legată de evoluția fluxului de in­vestiții străine directe, parțial influen­țate de „imaginea“ unei țări.

„Investitorii români au finalizat circa o cincime din achiziţiile reali­zate în anul 2016, celelalte fiind încheiate de diviziile locale ale grupurilor inter­na­ţionale sau de investitori străini“, spune Bumbacea. Românii se concentrează mai mult pe re­or­ganizarea propriilor afaceri și pre­feră să le dezvolte organic, nu prin cum­pă­ra­rea unor alte companii. „Majoritatea oamenilor de afaceri locali preferă să își crească businessul în mod orga­nic, pentru că o astfel de creștere poate fi mai ușor de controlat și implică mai puține pro­bleme de integrare“, explică Nadia Badea, partener Clifford Chance Badea.

ROMÂNIA, ATRACTIVĂ ÎN REGIUNE. După cum au arătat și megatranzacțiile de anul trecut, România continuă să fie atractivă pentru fondurile de investiții cu activitate în regiunea Europei Centrale și de Est. „În 2016, investitorii de private equity (inclusiv fondurile de real estate) – care sunt, prin definiţie, investitori financiari sofisticaţi – au finalizat aproape jumătate din tranzacţiile reali­zate (fie de pe poziţia de vânzători, fie de cumpărători), fiind catalizatori/finan­ţa­tori puternici ai pieţei de tranzacţii locale“, spune Cornelia Bumbacea, consultantul PwC.

Pentru 2017, estimările sunt relativ timi­de în acest moment și se învârt în jurul valorii de 3 miliarde de euro. Însă nu este exclus ca, la finalul acestui an, cifrele să fie mai optimiste decât realitatea. Depinde foarte mult de cine și cum va face calculele.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Un avans de invidiat” color=”juicy_pink”][vc_column_text]După niște estimări destul de pesimiste, piața de M&A a luat avânt în ultimele două luni ale anului, când s-au anunțat trei tranzacții de peste 500 de milioane de euro fiecare.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • MEGATRANZACȚII. Cele mai mari tranzacții de anul trecut au fost: preluarea activelor SABMiller din Europa de Est (Ursus, Ciucaș și Timișoreana) de către japonezii de la Asahi Group, tranzacție estimată la 856 de milioane de euro; vânzarea pachetului majoritar din KMG Internaţional (Rompetrol) către China Energy Company, tranzacție estimată la 595 de milioane de euro, și preluarea magazinelor Profi de fondul de investiții Mid Europa Partners (533 de milioane de euro).
  • PLUS 23%. Piața de M&A s-a ridicat la 3,4-4 miliarde de euro în 2016, în creștere cu 23% față de anul anterior și aproape dublu față de estimările vehiculate în timpul anului. Anul trecut s-au parafat 85 de tran-zac-ții de peste 5 milioane de euro, fondurile de investiții având în portofoliu circa 27% din valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor anunțate, potrivit Deloitte. Pentru anul acesta, compania estimează fuziuni și achiziții de circa 3 miliarde de euro.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Valoarea pieței M&A este, uneori, „umflată” de consultanți, cu un scop nobil: atragerea mai multor investitori străini. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *