Jason Derulo, unul dintre cei mai cameleonici cântăreți ai momentului, vine la Untold

 

Jason Derulo promitea anul trecut, când a cântat la Neversea, că se va întoarce curând în România. S-a ținut de cuvânt, iar în august vine la Cluj-Napoca, la Untold, pentru a concerta la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din Europa.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

Pe 2 august se dă startul celei de-a patra ediții Untold, „cel mai bun festival de muzică electronică din Europa“, după cum îl recomandă titlul primit în 2015, la European Festival Awards. Printre headerii festivalului (ce se va desfășura în Parcul Central din Cluj-Napoca până pe 5 august) se numără, alături de The Chainsmokers, Afrojack sau Tiesto, și Jason Derulo, cântărețul american cu 50 de milioane de single-uri vândute, cu peste două miliarde de vizionări pe YouTube și un miliard pe Spotify. Așa că, cei care adoră piesele lui Derulo, artistul care-și fredonează tandru numele la fiecare început de piesă, știu că show-ul pe care acesta îl va susține în cea de-a doua zi a festivalului Untold.

La doar 28 de ani, Jason Derulo este considerat unul dintre cei mai cameleonici cântăreți ai momentului, ce transgresează mai multe stiluri cu atâta flexibilitate încât nu-l poți integra nici la unul, nici la altul. Nu este un cân­tăreț R&B preocupat de adoptarea muzicii pop, cum nu este nici un muzician pop tatonând zona hip-hop-ului. Este pur și simplu un vocalist extrem de dăruit care încorporează, în mod insesizabil, mai multe genuri muzicale în creațiile lui. „Cele mai bune cântece ale sale sunt atât de vaste și cuprin­zătoare încât, paradoxal, devin ultra-spe­cifice momentului lor în timp“, scrie revista Pichfork încercând să descrie „acel ceva“ din muzica lui.

Jason Derulo, care în 2014 a fost cel mai difuzat artist la radio și ale cărui piese și videoclipuri complexe amintesc de cele ale lui Michael Jackson, cântă încă din adolescență, când era apreciat pentru abilitățile sale de a compune.

A ajuns destul de repede să scrie versuri pentru artiști precum rapperii Lil Wayne, Pitbull, Pleasure P. sau Birdman, dar a trecut la fel de repede din spatele scenei în lumina reflectoarelor, semnând primul lui single în vara lui 2009: „Whatcha Say“, o reinterpretare după piesa „Hide and Seek“, a lui Imogen Heap, ce avea să devină numărul unu în top Billboard.

„Whatcha Say“ a fost parte a unei mișcări de pop jamaican de scurtă durată, reprezentată cu succes de artiști ca Sean Kingston și Iyaz, însă Derulo a reușit să impregneze cântecul cu o puternică tentă de pop demonstrând astfel flerul de artist care vede dincolo de granițe stilistice.

Alter ego. Încă de la primele piese („In My Head“ și „Ridin’ Solo“, de pe albumul de debut omonim), Jason Derulo a fost văzut ca artistul solar și inofensiv, cu povești de dragoste și iubiri de familie. Dar el a adoptat, treptat, și un alt con­cept, acela al provocării, al insinuă­rii, al pericolului dulce, ceea ce i-a adus, de fapt, marele succes.

„Talk Dirty“, de pe cel de-al treilea album de studio, „Tattoos“ (2013), a marcat o nouă fază a identității sale artistice devenind, nu doar cel mai bine vândut single din cariera lui (cu 4,19 milioane de descărcări, conform Nielsen Music – sistem de monitorizare a vânzărilor muzicale), ci și începutul unei etape de reconciliere dintre două concepte dife­rite: așa-numitul „Sweet Talker“, repre­zentând piese cu versuri romantice, și „Dirty Talker“, reprezentând cântece cu un conținut provocator.

Citiți și: Cântăreața care și-a pus vocea pe coloana sonoră a filmului „Fifty Shades of Grey” vine la Untold

A reușit, în cele din urmă, să le echilibreze pe amândouă, iar dovada cea mai clară este ultimul său album, „Everything Is 4“ (2015). „Poate că, mai mult decât orice alt artist, Derulo a creat un echilibru perfect între cele două iden­tități ale sale, permițând astfel celor două personaje divizate să se hrănească și să se susțină reciproc“, scrie Billboard despre album.

O strategie care funcționează perfect în cazul lui și pe care fanii se așteaptă să o repete și pe următorul album, „777“.

 

Opt lucruri mai puțin cunoscute despre Jason Derulo

  1. Numele său adevărat este Jason Joel Desrouleaux.
  2. A absolvit Academia Ame­ricană de Muzică și Dramă din Manhattan, interpretând chiar și un rol pe Broadway.
  3. Multe dintre cântece sunt înregistrate acasă la el.
  4. Îi place să-și cunoască fanii, așa că în timpul concertelor invită adesea pe scenă admiratori de-ai săi.
  5. A luat, în trecut, cursuri de balet și dans pe muzică jazz.
  6. Videoclipul său preferat este „Smooth Criminal“, al lui Michael Jackson.
  7. În 2012, a suferit un accident cum­plit în timpul repetițiilor: i s-a rupt o vertebră cervicală în urma unei mișcări acrobatice, motiv pentru care a purtat multă vreme un guler cervical.
  8. Piesa lui „Colors“ este imnul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2018.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *