Un antreprenor de 37 de ani a pariat pe o nișă din sfera serviciilor medicale și mizează pe venituri de 400.000 de euro
Cum poți să crești într-o piață în care ritmul este dat de marile corporații medicale? Găsești o nișă, adaugi ceva nou și te lansezi în business. Studiu de caz, KTeam.
Acest articol a apărut în numărul 61 (18 – 31 martie 2019) al revistei NewMoney
Dintotdeauna, Costin Craiu (37 de ani) a studiat și a învățat tot felul de tehnici care au ca numitor comun recuperarea medicală și lucrul cu pacienții. Ca să poată merge pe drumul pe care se află acum, era obligatoriu să exceleze, să cunoască toate „necunoscutele“ dintr-un domeniu unde „altfel nu se putea“. „Când lucrezi cu oamenii, când vorbim despre sănătatea lor, nu există altă cale.“ Urmarea firească a căutărilor și a evoluției sale a fost KTeam, un „boutique de excelență în kinetoterapie, osteopatie și recuperare medicală“.
Acum, după o experiență de câțiva ani în antreprenoriat, pe o piață în care concurența nu înseamnă doar cabinetele mici de recuperare medicală, ci și clinicile private mari, cu departamente specializate în direcția aceasta, antreprenorul nu exclude posibilitatea să mai deschidă un cabinet „într-o zonă bună a Capitalei“, o mișcare ce ar presupune o investiție de cel puțin 100.000 de euro.
Planul său are la bază cererea tot mai mare pentru serviciile pe care le oferă, cerere care, de altfel, se va reflecta anul acesta atât în dublarea cifrei de afaceri față de 2018 (până la 400.000 de euro), cât și în dublarea numărului de pacienți, potrivit estimărilor sale. În paranteză spus, datele din piață arată că marja de profit pe acest segment variază de la o lună la alta, astfel că poate fi de 20% într-o lună, dar poate urca și la 60% în alta.
PRIMELE LECȚII. Kinetoterapeut cu diplomă, dar și cu multiple specializări în străinătate, pe diverse discipline complementare pregătirii sale de bază, Costin Craiu a lucrat timp de mai mulți ani cu pacienți din toate mediile, inclusiv cu echipe cunoscute din lumea fotbalului și din volei.
Dorința de a deschide un cabinet în care să ofere mai multe servicii, cu o abordare nouă, mult mai aproape de pacient – „să-l fac pe pacient să încerce să descifreze el ce se întâmplă“ –, s-a conturat natural, finalizându-se în urmă cu mai bine de patru ani, printr-o investiție de aproximativ 30.000 de euro, din surse proprii, bani investiți mai ales în echipamente.
Marele său avantaj a fost cel al experienței, de peste zece ani, acumulată până în acel moment, care a însemnat pentru viitorul său business și o bază stabilă de clienți cu care a pornit din start în aventura sa antreprenorială. În plus, promova servicii care în multe cazuri nu se regăseau în portofoliul altor cabinete de recuperare medicală. „Încă de la început, am avut un cerc de clienți cu care lucram. Însă, în scurt timp, numărul clienților a crescut, încât ajunsesem să lucrez 14-16 ore pe zi. Nu știam să spun «nu». Nu refuzam niciodată un client“, detaliază el. Dacă în primul an a avut o bază de câteva sute de clienți, între timp numărul acestora a trecut de 1.000.
Astăzi, KTeam are o echipă de opt persoane și oferă, pe lângă kinetoterapie și fizioterapie, și alte terapii și tehnici de recuperare, chiar și pentru osteopatie, cu o metodă ce diagnostichează și tratează pierderile de mobilitate ale țesuturilor. „Este o disciplină nouă, cunoscută mai mult în Vest. De exemplu, în Franța a fost inclusă în asigurările medicale și se studiază în facultate“, punctează Craiu. În plus, spune că se bazează pe programele personalizate, concepute în funcție de nevoile clientului.
În ceea ce privește tarifele, potrivit lui Costin Craiu, acestea sunt între 130 și 180 de lei pe ședință, în funcție de mai mulți factori, la care se adaugă costul diagnosticării. „De exemplu, dacă pacientul dorește să lucreze cu mine, evaluarea este 200 de lei, în timp ce o ședință este 180 de lei“, spune el.
O PIAȚĂ DINAMICĂ. În momentul de față, piața serviciilor de recuperare medicală e în creștere, una venită pe fondul schimbării stilului de viață al oamenilor, mult mai conștienți de nevoia de a trata diferite afecțiuni care apar din cauza sedentarismului și a faptului că își petrec mult timp în poziții fixe. „Suntem într-un proces întreg de educare în ceea ce privește mișcarea. Există acum o dorință mare de a încerca lucruri, iar fizioterapia, fiind considerată un fel de medicină complementară, în mod sigur o să primeze înaintea părții chirurgicale“, punctează Costin Craiu. Acum, în planurile lui păstrează ideea unui nou cabinet, care se va concretiza odată ce mediul (economic, politic, social) va fi unul potrivit. „La un moment dat, am vrut să deschid, împreună cu un partener, al doilea cabinet în zona Primăverii din Capitală, însă, studiind piața, contextul economic, am preferat să mai aștept“, explică el.
Dacă e să ne uităm la marile rețele de medicină privată, care oferă servicii de toate tipurile, o mișcare în sensul acesta a fost făcută, anul trecut, de rețeaua privată de sănătate Regina Maria, care a intrat pe zona de recuperare medicală prin preluarea clinicii Kinetic Sport & Medicine – cu afaceri de 1,8 milioane de euro în 2017 – prezentă în București și în Cluj-Napoca și specializată în servicii de kinetoterapie și fizioterapie. „Serviciile clinicii vin în completarea circuitului pacientului de ortopedie, neurochirurgie sau de alte specialități. Avem planuri de extindere atât în București, cât și în țară“, declara la acel moment Fady Chreih, CEO al rețelei Regina Maria.
De altfel, piața serviciilor de recuperare medicală reprezintă un procent foarte scăzut (sub 1-2%, potrivit informațiilor din piață) din tot ce înseamnă astăzi sectorul serviciilor medicale private, cu afaceri estimate de KeysFin, pentru finalul lui 2018, la circa 2,36 miliarde de euro (11 miliarde de lei). „În 2018, piața serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovadă că numărul de companii s-a menținut la aproape 15.000. Față de 2007, evoluția este una impresionantă: sunt cu aproape 90% mai multe companii decât acum 12 ani“, arată analiștii KeysFin. Și dinamica nu se va opri aici: aceștia spun că 2019 va aduce, cel mai probabil, o închegare a pieței, iar achizițiile și fuziunile se vor afla în prim-plan.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney