Ucraina urmează să depună o cerere de aderare la UE, însă unele state membre au ”diverse opinii şi sensibilităţi” pe această temă, anunţă Charles Michel
O aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, cerută luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, necesită o unanimitate a tuturor celor 27 de state membre UE, însă în rândul acestora există ”diverse opinii şi sensibilităţi” în acest subiect, anunţă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
”Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de către Ucraina. Însă există diverse opinii şi sensibilităţi în UE pe tema extinderii. Ucraina va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul se va pronunţa”, anunţă președintele Consiliului European.
Charles Michel anunţă că a fost informat cu privire la intenţia Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare şi a precizat procedura de urmat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat luni Uniunea Europeană să integreze Ucraina ”neîntârziat”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în alertă a ”forţei de disuasune” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, o escaladare pe care Washingtonul a denunţat-o drept ”total inacceptabilă”.
Pe teren, armata ucraina anunţă că a respins mai multe încercări ale forţelor ruse de a lua cu asalt împrejurimile Kievului.
Situaţia la Kiev, vizat în noaptea de duminică spre luni de trei rachete ruse, dintre care una a fost distrusă, se află ”sub control”, dau asigurări autorităţile ucrainene în a cincea zi a ofensivei ruse în Ucraina.
Explozii puternice au avut loc la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, asupra căruia forţe ucrainene au anunţat că au preluat controlul, după intrarea în oraş dumincă dimineaţa a unor blindate ruse.
Bilanţul războiului este incert în prezent.
Ucraina a anunţat că au fost ucişi, începând de joi, aproximativ 200 de civili şi zeci de militari. Între victime se află 16 copii.
Armata rusă a recunoscut pentru prima oară că a înregistrat ”morţi” şi ”răniţi” în invazia rusă a Ucrainei, însă fără să prezinte vreun bilanţ.
Aproximativ 368.000 de oameni au fugit din calea războiului de joi, când Rusia a invadat Ucraina.
Peste jumătate dintre refugiaţii ucraineni se află în Polonia, iar numărul lor ”continuă să crească”, potrivit ONU şi autorităţilor poloneze.
Casa Albă a anunţat că preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni la telefon cu aliaţii săi, fără să spună cine sunt aceştia, la ora 16.15 GMT (18.15, ora României), în vederea unei ”coordonări” a unui ”răspuns unit” la ”evoluţiile” atacului rus.