Ucraina negociază varianta exportului de produse agricole prin portul Constanţa

Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a exporta produse agricole prin portul Constanţa, în condiţiile în care invazia Rusiei a blocat porturile ucrainene, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale şi uleiuri vegetale, are suficiente stocuri pentru a-şi asigura necesarul alimentar pentru doi ani, însă pierde 1,5 miliarde de dolari în fiecare lună din cauza incapacităţii de a exporta produse agricole în contextul invaziei ruseşti, se arată în comunicatul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Ucraina este un important cultivator și exportator de cereale la nivel Mondial. Aproape toate exporturile sale au fost în mod tradițional expediate din porturile sale de la Marea Neagră. Exporturile lunare de cereale depășeau 5 milioane de tone înainte de război.

Primele loturi de câteva mii de tone de porumb, exportate prin granița terestră

Comercianții și oficialii din domeniul agriculturii au anunțat că Ucraina, care are încă cantități semnificative de cereale în stoc, ar putea începe să exporte cu trenul pe la granița sa vestică. „Primele loturi de câteva mii de tone de porumb au fost deja exportate prin granița terestră vestică a Ucrainei”, a anunțat APK-Inform într-un raport citat de Mediafax. Conform acestuia, prețurile DAP (Delivered At Place) la porumbul ucrainean pentru cumpărătorii din Polonia și statele baltice au fost cuprinse între 250 și 265 de dolari pe tonă și 275 de dolari pe tonă pentru Slovacia.

Autoritățile ucrainene de transport au declarat că până la 600.000 de tone de cereale pe lună ar putea fi exportate cu trenurile din Ucraina către Europa. APK-Inform a anunțat săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea totaliza 44 de milioane de tone în sezonul iulie-iunie 2021/22.