Ucraina dă înapoi şi exclude un atac din partea Rusiei

Un înalt oficial ucrainean a declarat miercuri că trupele ruse mobilizate la graniţe nu sunt pregătite pentru o invazie iminentă a ţării sale, aşa cum se tem occidentalii, ci au servit mai mult ca un ”şantaj” din partea Kremlinului, relatează AFP.

Vedem o concentrare a forţelor armate, dar nu există formare de unităţi de asalt. Nu vedem că infrastructura necesară este pusă în aplicare pentru o escaladare imediată’‘, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Malyar. ”Rusia foloseşte concentrarea de trupe pentru (a face) presiuni politice şi şantaj”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă la Avdiivka, pe linia de front între militarii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei.

Ganna Malyar a apreciat că obiectivul Moscovei este ”să ruineze alianţele politice şi de securitate occidentale”. Ea a reiterat poziţia ţării sale conform căreia ”războiul ruso-ucrainean a început în 2014”, când rebelii pro-ruşi susţinuţi de Rusia au ocupat teritorii din estul Ucrainei la scurt timp după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea, în sud.

Rusia a mobilizat zeci de mii de soldaţi la graniţele cu Ucraina de la sfârşitul anului 2021, provocând temeri de un atac de amploare. În special, Statele Unite au menţionat în mod repetat o ameninţare iminentă de invazie.

Kuleba: ”Nu a existat nicio trădare” a lui Macron faţă de Ucraina

Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, susţine că preşedintele francez Emmanuel Macron nu a încercat să se împotrivească aspiraţiilor pro-occidentale ale Ucrainei şi a oferit în timpul vizitei sale de săptămâna aceasta la Kiev opinii, nu propuneri, a declarat miercuri relatează Reuters.

Nu a existat nicio trădare” a lui Macron faţă de Ucraina, a estimat şeful diplomaţiei ucrainene, adăugând că chestiunea unei negări a aspiraţiilor euro-atlantice ale Ucrainei nu a fost pusă în discuţie în timpul vizitei preşedintelui francez la Kiev. ”Ieri a fost o discuţie asupra unor idei, nu o discuţie asupra unor propuneri specifice”, a spus Kuleba despre această vizită, menţionând de asemenea că, dacă ”cineva va veni şi va începe să ne impună ceva (…) nu va exista în principiu o astfel de discuţie”.

Venit la Kiev după ce a avut la Moscova o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele francez a declarat la finalul acestui turneu că atât liderul de la Kremlin cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat angajamentul faţă de principiile acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

Ministrul Kuleba a declarat însă că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri. Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului şi de asemenea prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate ce compun Donbasul, respectiv Doneţk şi Lugansk.

După întrevederea cu Macron, preşedintele Putin a declarat că unele din ideile omologului său francez vizând dezamorsarea crizei pot face posibilă realizarea de progrese.”Unele din ideile sale, din propunerile sale (…) sunt posibile pentru a pune bazele unor progrese comune„, a afirmat Vladimir Putin în cadrul conferinţei comune de presă.

După ce a masat importante efective militare la graniţa ucraineană, stârnind temeri că ar putea urma o invazie, ceea ce Moscova neagă, aceasta din urmă a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană, cerând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, cu accent asupra Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

SUA şi NATO au „ocolit” aceste cereri în răspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecută, a mai spus Putin la conferinţa de presă cu Macron. Dar ”nu cred că un dialog se opreşte aici”, a adăugat preşedintele rus.