Turcia dă undă verde aderării Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis în mod oficial Parlamentului cererea de aderare la NATO a Suediei – după 17 luni de blocaj.

”Protocolul Aderării Suediei la NATO a fost semnat la 23 octombrie 2023 de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi transmis Marii Adunări Naţionale a Turcirei”, a anunţat într-un mesaj postat pe X preşedinţia turcă.

Preşedintele turc şi-a ridicat în iulie vetoul faţă de aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, însă preciza că ratificarea depinde de Parlamentul turc, care şi-a reluat activitatea la 1 octombrie, după vacanţa de vară.

Recep Tayyip Erdogan, care a discutat sâmbătă la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a continuat din vară să exercite presiuni asupra Suediei, pentru a lua măsuri împotriva profanării Coranului, care a tensionat puternic relaţiile între cele două ţări.

Ankara acuză în paralel autorităţile suedeze de o presupusă indulgenţă faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul suedez şi cere extrădarea a zeci de activişti kurzi.

Turcia şi Ungaria sunt ultimele dintre cele 31 de state membre NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO. Potrivit AFP, citată de Agerpres, Ankara a validat aderarea Finlandei la Alianţa la 30 martie după i-a depărţit aderarea de cea a Suediei.