Trupele din Transnistria se pregătesc de război. Exerciţii militare, sub supravegherea FSB

Capacitățile de luptă ale câtorva brigăzi ale trupelor militare separatiste din regiunea transnistreană ar fi fost testate de către Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), după cum a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Conform informațiilor disponibile, în republica moldovenească transnistreană nerecunoscută (PMR), cu participarea reprezentanților Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, a fost testată capacitatea de luptă a brigăzilor 1, 2 și 3 individuale de infanterie motorizată ale forțelor armate transnistrene. Unitățile inspectate nu sunt pregătite pentru operațiuni de luptă”, se arată în anunț.

Anterior, forțele armate ale Ucrainei au avertizat despre eventuale atacuri la granița cu Ucraina, despre posibile provocări ale rușilor în Transnistria pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva R. Moldova, despre pregătiri pe aerodromul din Tiraspol pentru primirea aeronavelor rusești, dar și despre răspândirea intensă a propagandei în favoarea Rusiei.

Autoritățile de la Chișinău, așa-zisele autorități de la Tiraspol, dar și Biroul politici de reintegrare afirmă că nu există informații precum că în stânga Nistrului s-ar înregistra anumite mișcări în sensul pregătirii pentru provocări, notează deschide.md. În același timp, Ministerul britanic al Apărării a atenționat că armata rusă ar încerca să recruteze noi soldați, printre care și locuitori din Transnistria.

Avertizările lansate de Armata Ucrainei și de serviciile secrete britanice, precum că Rusia ar încerca să recruteze militari în regiunea transnistreană, par a se adeveri. Deschide.md a obținut confirmarea că trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului îi ademenesc pe tinerii din R. Moldova să se înroleze prin contract în cadrul forțelor armate ruse.