Traian Băsescu: Pensionarii au pierdut 3,8 miliarde de lei prin suspendarea indexărilor

Pensiile românilor ar fi fost mai mari în 2018 și 2019, dacă Guvernul menţinea sistemul cu indexare la 1 ianuarie, potrivit fostului președinte Traian Băesescu, care a socotit că pensionarii au pierdut, în total, peste 800 de milioane de euro în această perioadă. „Prin mult lăudata nouă lege a pensiilor PSD a văduvit pensionarii cu aceste sume”, a transmis el.

Traian Băsescu susține că guvernanții mint când spun că pensionarii primesc mai mulți bani prin anularea indexărilor și creșterea punctului de pensie.

„Conform legislaţiei, valoarea punctului de pensie se majorează anual, începând cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Aşadar, pensiile trebuiau indexate la 1 ianuarie a fiecărui an, după cum urmează : la 01.01.2017 cu 5,5%, la 01.01.2018 cu 7%, iar la 01.01.2019 cu 9%”, a scris fostul președinte pe Facebook.

„Indexările au fost suspendate, iar pesediştii s-au aşezat comod în fotolii pe la toate televiziunile şi s-au aşternut pe explicat cum îi slujesc ei pe pensionari prin anularea indexărilor de la început de an, compensându-le şi crescând pensiile, susţin ei, în mod mincinos, prin creşterea punctului de pensie, cândva, în timpul anului”, a adăugat el.

În total, pensionarii români au pierdut peste 3,8 miliarde de lei, adică 816 milioane de euro, odată cu schimbarea modului de calcul al pensiilor, arată socotelile făcute de Traian Băsescu.

Băsescu, care a fost criticat la rândul său în 2010, când a anunțat că scade pensiile cu 15%, susține că„PSD-ul i-a minţit pe pensionari. Eu măcar am avut curajul să fiu cinstit cu ei”.


Foto: Mediafax