TOP 3 elemente de care au nevoie liderii pentru a atrage și motiva talente

Atragerea și reținerea angajaților talentați este una dintre marile provocări ale organizațiilor din întreaga lume. Într-un context economic dificil, companiile au nevoie mai mult ca oricând de oameni creativi și productivi, conectați la valorile și cultura organizației, care să susțină eficiența operațională.

Deficitul de talente este însă din ce în ce mai mare, iar componenta financiară nu mai este suficientă. Astăzi, experiențele și cultura organizației poate face diferența, iar angajații vor căuta tot mai mult să lucreze în companii cu valori în care cred cu adevărat. Iar aici, liderii au poate rolul cel mai important.

Marile corporații cheltuie, în medie, aproximativ 2.200 de dolari pe angajat pe an pentru a încerca să îmbunătățească cultura organizațională, potrivit unui studiu realizat de Gartner și publicat în Harvard Business Review. Cu toate acestea, 69% dintre angajații din studiu spun că nu cred în aspirațiile culturale ale liderilor lor, în timp ce 90% nu se comportă într-un mod care să se alinieze cu acestea.

De asemenea, tot mai mulți angajați înțeleg acum că biroul este esențial pentru dezvoltarea lor profesională și personală. Comunicarea directă cu echipa le permite să învețe mai rapid, să acumuleze experiență și să avanseze în carieră.

Peste 84% dintre angajații Gen Z consideră că evoluția în carieră este mai rapidă pentru cei care lucrează mai mult de la birou, comparativ cu cei care lucrează de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, compania românească fondată de antreprenorul Liviu Tudor, în rândul a 1.247 de respondenți la nivel național. În același timp, aproape 82% dintre angajații de toate vârstele consideră relația cu managerii importantă sau foarte importantă atunci când iau decizia de a lucra mai multe zile de la birou.

Astfel, liderii și managerii unei organizații sunt mai importanți ca oricând în consolidarea conexiunilor în echipă și construirea unei culturi cu adevărat relevante pentru atragerea talentelor în 2024, pornind de la trei elemente cheie.

1. Empatia – cheia succesului

Angajații din Gen Z sunt mult mai dinamici decât cei din generațiile anterioare. În plus, sunt mult mai atenți la detalii, mai comunicativi și foarte bine informați. În relația cu ei, managerii trebuie să dea dovadă de empatie, să le înțeleagă nevoile și dorințele, să comunice cu ei deschis și transparent. Doar astfel, organizația va putea construi o cultură adaptată nevoilor tinerilor și le va putea satisface cerințele.

2. Tehnologia – crucială pentru tineri

Tinerii sunt mereu la curent cu cele mai noi tehnologii, astfel că spațiile de lucru trebuie să fie adaptate celor mai noi tendințe. Conceptul de „smart office” capătă tot mai mult contur în prezent, iar biroul devine tot mai conectat la mediul online pentru a fi eficient în activitățile curente și mai atractiv pentru tânăra generație. Un campus de business adaptat tendințelor actuale este astfel mult mai atractiv pentru angajații talentați din Gen Z decât clădiri cu spații și facilități tradiționale, adaptate stilului de lucru de dinaintea pandemiei.

3. Comunitatea – pilon al evoluției profesionale și personale

Perioada ultimilor ani au scos în evidență cât de importantă este conexiunea cu cei din jurul nostru. Cultura unei organizații trebuie să aibă în centrul ei contruirea unei comunități de oameni care să împărtășească aceleași valori, aliniate cu cele ale organizației, și care să evolueze astfel împreună, atât profesional, cât și personal.  Valorile trebuie să fie legate de construirea unui viitor mai bun pentru societate în ansamblu și de sustenabilitatea comunității pe termen lung.

sursa foto: pexels.com