TikTok ar putea fi INTERZIS pe teritoriul României în urma scandalului de la primul tur al alegerilor prezidenţiale! CSAT, convocat din cauza unor riscuri de securitate cibernetică

Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, a cerut suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României în urma scandalului privind modul de desfăşurare a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, care a câştigat primul tur al alegrilor prezidenţiale.

Interdicţia ar urma să intre în vigoare de joi, 28 noiembrie, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la o eventuală manipulare a procesului electoral, în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Dovezi cu privire la manipularea procesului electoral

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens. Cer această suspendare, evident, doar în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platformă”, a scris oficialul pe Facebook.

Într-o intervenție la Digi 24, Pavel Popescu a mai adăugat: “Există discuții între toate instituțiile statului cu privire la modificarea algoritmului de către această platformă în primul tur al alegerilor. TikTok nu a respectat regulamentul pentru desfășurarea procesului electoral.”

ANCOM precizase ieri că a trimis mai multe notificări către TikTok privind conținutul distribuit ilegal, în contextul alegerilor prezidențiale din România, dar că platforma nu a luat nicio măsură.

CSAT, convocat din cauza unor riscuri de securitate cibernetică

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a anunțat că a cerut încă din 2023 ca instituțiile publice să interzică aplicația TikTok, din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică și manipulare a datelor. TikTok este platforma pe care candidatul la prezidențiale Călin Georgescu s-a promovat cel mai mult în ultimele luni, aminteşte biziday.ro.

Titok respinge acuzaţiile

Purtătorul de cuvânt al Tik Tok a precizat că acuzațiile apărute în legătură cu alegerile din România ar fi „inexacte și înșelătoare”.
Acesta susține că majoritatea candidaților au fost prezenți în mediul social media și, implicit, pe Tik Tok, astfel că reprezentanții platformei nu pot fi acuzați de nimic.
„Aceste… afirmaţii despre alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, dat fiind că majoritatea candidaţilor şi-au stabilit o prezenţă pe TikTok şi câştigătorii şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, citat de Reuters.
În paralel, vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, cere demisia ministrului Bogdan Ivan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a fost pe data de 3 octombrie la sediul TikTok de la Dublin:

Scandal între oficiali ai CNA şi Ministerul Digitalizării

“În cadrul discuției avute astăzi cu Comisia Europeană, TikTok, ANCOM și AEP am aflat cu uimire că domnul ministru a fost la Dublin, în data de 3 octombrie, la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare. A plecat fără să informeze autoritățile relevante în organizarea alegerilor. Nu știm ce mandat a avut și care au fost rezultatele. Nu au fost comunicate.

Ministerul pe care îl reprezintă NU are nicio prerogativă în a discuta cu platformele sociale pe tema organizării alegerilor. A plecat la Dublin fără să informeze ANCOM, fără să informeze Autoritatea Electorală Permanentă și fără informeze Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)”, a scris Jucan pe Facebook.

“Da, am fost. Am fost invitat la prezentarea procedurilor de transparență ale acestei companii. Am observat cum funcționează canalul prin care statul român poate trimite sesizări la TikTok.

În ultima perioadă, noi am trimis peste 200 de sesizări cu privire la Călin Georgescu. (Sunteți mulțumit de cum s-a comportat TikTok în această campanie?) Nu, pentru că răspunsurile au întârziat să apară. Am reclamat în continuare neregulile, pe toate canalele existente.

Acel oficial al CNA, împreună cu instituția CNA, sunt responsabili de implementarea legislației europene pe segmentul lor de activitate. Nu răspund în niciun fel acestei solicitări de demisii”, a răspuns ministrul Bogdan Ivan, într-o intervenție la Digi24.