Tesla nu mai acceptă plata în Bitcoin. Piața criptomonedelor pierde 365 de miliarde de dolari, după anunțul lui Elon Musk

bitcoin

Anunțul lui Elon Musk pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin ar putea să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla sau poate chiar o mișcare cu beneficii de imagine.

Tesla a suspendat achiziționarea de automobile cu plata prin moneda Bitcoin”, a anunțat Elon Musk.  „Suntem îngrijorați în privința utilizării crescute a combustibililor fosili pentru minarea de Bitcoin, ar fi motivul pentru care Tesla nu mai acceptă plata cu această monedă virtuală.

„Criptomoneda este o idee bună … dar acest lucru nu poate avea un cost mare pentru mediu.”, a spus Musk, citat de BBC.

Musk  a declarat că Teslanu va vinde niciun bitcoin și intenționează să-l folosească pentru tranzacții de îndată ce minarea de Bitcoin va trece la o energie mai sustenabilă.

După acest anunț pe Twitter, Bitcoin a scăzut cu peste 10%. O scădere au înregistrat și acțiunile Tesla. Totodată, piața criptomonedelor a suferit o lovitură de 365,85 miliarde de dolari imediat după acest anunț, potrivit CNBC. Ulterior piața a mai recuperat din pierderi.

Cazacu (XTB): Factorul Musk, unul dintre cele mai serioase riscuri pentru monedele virtuale

Claudiu Cazacu, analist financiar și Consulting Strategist XTB România, consideră că „piața monedelor virtuale a fost deja de multă vreme obligată să se obișnuiască cu influența masivă a lui Elon Musk, iar reacția bitcoin la o postare recentă a sa nu este o surpriză”.

„Schimbarea de atitudine este evidentă: Musk s-a declarat în repetate rânduri fan al monedelor virtuale și al bitcoin, inclusiv printr-o serie de mesaje vag ‘cifrate’. În retrospectivă, acestea prefigurau un plasament al Tesla. La începutul anului, Tesla acumulase o poziție de 1.5 mld. de dolari în bitcoin. Profitul în T1 a fost susținut de vânzarea a 10% din acesta, generând un plus de 101 mil. dolari”, explică analistul XTB.

Ce ar putea însemna anunțul lui Elon Musk?

Ar putea fi, din nou, de fapt, un mesaj care să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla?”, este întrebarea, în opinia lui Cazacu.

Mișcarea lui Elon Musk pare mai degrabă una de imagine, în opinia analistului.

„Vom afla în momentul raportărilor financiare ale T2 (cel târziu), și ipoteza nu e deloc improbabilă. Să fie vorba, mai degrabă, despre o mișcare cu beneficii de imagine? Arătând grijă pentru mediu, Musk se aliniază cu valorile comunicate larg (și care au contribuit la succesul masiv) al misiunii producătorului de autovehicule electrice. Unele comentarii arătau deja lipsa de coerență: o bună parte din rețeaua bitcoin e susținută de energie ieftină obținută din cărbune, ceea ce contravine obiectivului mașinilor electrice de a reduce gazele cu efect de seră. Anticipând, poate, o amplificare a acestor critici, Elon Musk ar fi decis, astfel, să acționeze preventiv. Mai ales că, în prezent, concurența din partea producătorilor tradiționali din industria auto care se reorientează spre modele electrice devine tot mai mare. Este, de asemenea, o variantă de luat în considerare.”

„Sensibilitatea masivă a bitcoin la mesajele unor personalități publice la nivel de super-influencer global este, însă, umbrită de cea a unor alte monede precum dogecoin. Pentru cei care urmăresc piața monedelor virtuale, e clar că, pe lângă riscurile tradiționale, factorul Musk este unul dintre cele mai serioase riscuri ale investițiilor în domeniu”, conchide Claudiu Cazacu.