Teodorina Secară, fondatoare Northo: ”În medicină, dincolo de tehnologie, resursa umana vă rămâne importantă”

Piața globală de ortodonție a fost evaluată în 2022 la 16,90 miliarde de dolari și se așteaptă că până în 2032 să atingă cifra de 53.78 miliarde de dolari, 75.15% dintre ele fiind generate de tratamentele ortodontice la adulți.

Numărul tratamentelor ortodontice cu aparate de tip alignere transparente a crescut vertiginos, pacienții preferându-le în detrimetrul aparatelor dentare clasice. Cea mai mare piață este în America de Nord, iar cea mai rapidă creștere o are zona Pacifică. Conform AAO, numărul ortodontilor a crescut cu 15%, față de 2001. Invisalign are deja 15 milioane de cazuri rezolvate, în 25 de ani, iar produsul Spark are deja 2 milioane de tratamente finalizate, la 3 ani de la lansare. Segmentul de adulți este în creștere, tot mai multe tratamente realizându-se în aceasta etapa de vârstă. A crescut adresabilitatea, contientizarea necesității urmării unui tratament ortodontic și disponibilitatea pentru acestea, după cum spune Teodorina Secară (foto), medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, fondatoare Northo – Clinică de ortodonție integral digitalizată și totodată primul medic certificat Diamond Invisalign din România. În 2022, la Northo s-au realizat 10% din tratamentele cu Invisalign.

“În 2022, la Northo s-au realizat 10% din tratamentele cu Invisalign din România și suntem singura clinica din tara, cu o certificare Diamond Invisalign și Sapphire Elite Spark”, spune Teodorina Secară de la Northo, clinică specializată pe ortodonție și ortopedie integral digitalizată, cu o abordare centrată pe pacienți, adică diagnosticare și tratamente ortodontice eficiente realizate de medici competenți și cu mii de cazuri rezolvate, cu aparate din epoca noastră digitală, care au în spate softuri cu AI, tehnologe de ultima oră într-o atmosferă prietenoasă.

Fondatoarea clinicii Northo, medicul primar de ortodonție și ortopedie dento-faciala Teodorina Secară, spune că “aparatele dentare invizibile Invisalign și Spark sunt eficiente, ușor de purtat, nedureroase, nu presupun restricții alimentare sau schimbarea stilului de viață, te feresc de urgente dentare neplăcute (că în cazul aparatelor dentare clasice), rezultatele sunt vizibile rapid, au în spate tehnologie performanta, aplicații de urmărire a evoluției tratamentelor pe telefoanele mobile, iar vizitele la medic sunt rare (la 10 săptămâni). Sunt predictibile, planurile digitale de tratament transformându-se rapid în realitate, iar pacienții pot zâmbi cu încredere pe tot parcursul tratamentului, fară ca ceilalți să își dea seama că sunt în timpul unei redresări ortodontice”.

De asemenea, aceasta subliniază că este foarte important că aceste planuri de tratament digitale să fie realizate de medici ortodonti competenți, cu experiență și cazuistica bogata în astfel de aparate și că este un mit că AI rezolva aceste cazuri, medicul ortodont își personalizează cazurile pe aceste platforme și găsește cele mai bune soluții de tratament, după o diagnosticare corectă. Teodorina Secară crede că în medicină, dincolo de tehnologie, resursa umana vă rămâne importantă.

Ortodonție într-o formă bine organizată se face de 125 de ani, Asociația Americană de Ortodonție s-a constituit în 1900, la inițiatia doctorului Edward Angle. În prezent, avansul tehnologic sprijină foarte mult procesul de diagnosticare și de tratare a pacienților prin precizia și acuratețea oferite. “Avem la dispoziție imagini tridimensionale ale structurilor fetei, care sunt tridimensionale și eroarea nu prea are loc în acest proces. Radiografii realizate cu aparate care presupun expunere la cea mai mica doza de radiații admisa, amprente digitale ale dinților pacienților, lasere performante, analize detaliate ale dinamicii maxilarelor, toate ne ajuta enorm în procesul de tratare a pacienților cu aparate ortodontice invizibile performante, scăzând timpul de tratament și disconfortul asociat”, susține Teodorina Secară.

După cum spune Teodorina Secară, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială, și fondatoarea Clinicii de ortodonție Northo, cauzele pentru care oamenii au nevoie să poarte aparate dentare sunt genetice și de mediu: “maxilare insuficient dezvoltate, că urmare a felului în care ne hrănim (95% din hrana este moale), respiram (preponderent oral) și a felului în care avem grija de dinți (igiena deficitara – suntem pe locuri codase în clasamentele europene la utilizarea pastei de dinți și a periuței, netratarea leziunilor carioase și a complicațiilor acestora)”.