Tendințele din publicitatea indoor în 2024: digitalizare și creștere accelerată
Piața de publicitate indoor din România a evoluat substanțial în ultimii 20 de ani, încă de la apariția primului mall din București. Această industrie începe să aibă o amprentă digitală tot mai pronunțată, iar centrele comerciale și mallurile vor canaliza tot mai multe investiții în dezvoltarea suporturilor de digital advertising.
De altfel, publicitatea indoor a devenit din ce în ce mai mult parte integrantă din mixul de media al fiecărui brand.
„Vedem o tendință clară în investiția și dezvoltarea de suporturi digitale, atât în afara, cât și în interiorul mall-urilor. Aceste soluții digitale permit o mai mare flexibilitate și creativitate în livrarea mesajelor publicitare, răspunzând nevoilor de personalizare și interacțiune ale consumatorilor moderni. Mallurile și furnizorii de astfel de spații digitale, ghidați de cererile clienților, au început să investească masiv în dezvoltarea rețelelor de digital advertising, creând oportunități mai dinamice și eficiente pentru branduri. Această transformare nu doar că îmbunătățește experiența consumatorilor, dar crește expunerea brandurilor și oferă acces mai ușor la date concrete asupra impactului campaniilor în locații.”, a declarat Georgian Drăghici, Commercial Director, Brand Management, jucător prezent în această piață de circa două decenii.
Conform previziunilor Brand Management, se păstrează tendința de creștere a pieței de publicitate indoor, care va înregistra un salt de 17% în 2024 față de anul trecut, mult peste creșterea pieței de publicitate din România, în general. Potrivit celor mai recente estimări, piața de publicitate din România a crescut constant în anii de după pandemie (640 milioane de euro în 2022 și 700 milioane de euro în 2023), urmând ca în acest an să ajungă probabil la aproximativ 760 milioane de euro, potrivit Media Fact Book.
O altă tendință este creșterea cotei de piață a publicității indoor din totalul pieței de OOH (Out-of-Home). Astfel, dacă în 2023, indoor-ul avea o cotă de 34% din piața de publicitate OOH, în acest an se apreciază că va urca la 36%, echivalentul a aproape 46 milioane de euro.
Tendința actuală indică o creștere a bugetelor destinate campaniilor realizate pe suporturi digitale, în comparație cu cele statice, printate. Bugetul mediu lunar al unei campanii de publicitate indoor la nivel național este de aproximativ 30.000 de euro, în timp ce publicitatea pe suporturi digitale reprezinta aproximativ 30% din bugetul total din indoor advertising. Durata medie a unei campanii de indoor este de aproximativ o lună și jumătate, exceptând clienții care au rețele de publicitate permanente pe întreaga durată a unui an.
Fiecare dintre aceste formate prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, fără a se putea concluziona că unul este neapărat mai eficient decât celălalt. Factorii care influențează alegerea includ costurile de chirie, costurile de producție și implementare, durata de afișare, numărul de puncte de afișare (touch points), flexibilitatea în modificarea vizualurilor și viteza de implementare.
De asemenea, există încă multe zone neexplorate în ceea ce privește afișarea de reclame în spații închise. Printre acestea se numără centrele de fitness și alte facilități sportive (indoor sports), benzinăriile (indoor mobility) sau hotelurile și restaurantele (indoor travel). Avantajele anumitor zone deocamdată neexploatate în campaniile de publicitate indoor nu sunt întotdeauna scoase în evidență de unii furnizori, dar și ca urmare a lipsei de interes a clienților, care fie nu le acordă destulă importanță, fie – din cauza dorinței de a implementa campaniile cât mai rapid – nu au timp să gândească o campanie adaptată acestora. Printre aceste tipuri de spații publicitare se regăsesc cele din zona parcărilor sau toaletelor.
În 2024, ca și în anii anteriori, una dintre cele mai mari provocări din industria de publicitate indoor este implementarea rapidă a campaniilor. Principala problemă este livrarea întârziată a fișierelor pentru print din partea clienților, ceea ce pune mare presiune pe întregul proces de implementare a campaniilor și gestionarea tuturor furnizorilor implicați.
„Din 2025 promovarea în indoor va fi la fel de facilă ca cea online. Ne așteptăm ca acest mediu să fie recunoscut ca unul esențial pentru expunerea oricărei campanii, indiferent de brand sau de industria din care face parte, pentru că el asigură vizibilitatea relevantă în fața consumatorilor chiar la punctul cel mai important al procesului de vânzare – cumpărare – așa numitul Golden Touch Point. Acesta este momentul cheie în care consumatorul este influențat decisiv, iar indoor-ul joacă un rol vital, reamintindu-i avantajele produselor pe care le-a văzut promovate anterior pe alte canale, cum ar fi TV, online sau outdoor. Indoor-ul a fost și continuă să devină o parte indispensabilă a mixului de media al fiecărui brand, datorită proximității sale față de momentul achiziției. Pe măsură ce tehnologiile și soluțiile de digitalizare avansează, indoor-ul va oferi o și mai mare flexibilitate, personalizare și impact, consolidându-și poziția ca mediu strategic pentru campaniile integrate de marketing”, declară Laurențiu Jiga, Founder & Managing Director, Brand Management. (Sursa foto – Getty Images)