Tendință: Tarifele hotelurilor din București au crescut cu aproape 6%
Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut cu 4,7% față de 2015, în timp ce tariful mediu pe cameră s-a majorat cu 5,8%, potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
„Industria hotelieră din România beneficiază în prezent de fundamente pozitive și de un potențial de creștere semnificativ. Principalii indicatori din București nu doar că au avut o dinamică pozitivă, dar au înregistrat și creșteri aproape duble ca procent față de alte capitale precum Praga și Varșovia”, a declarat Marius Grigorică (foto), Senior Broker Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.
Volumul de investiții hoteliere din Europa Centrală și de Est a totalizat anul trecut aproximativ 1,2 miliarde de euro, cu 46 de tranzacții înregistrate pe piețele principale. Prin comparație, anul 2015 a înregistrat 45 de tranzacții cu o valoare totală de aproximativ 700 de milioane de euro. Austria a fost vedeta regiunii, cu aproape 800 de milioane de euro tranzacționați, reprezentând 67% din volumul total de investiții. Cea mai mare tranzație a fost în valoare de 200 de milioane de euro.
În alte piețe din Europa Centrală și de Est, volumul a fost mai scăzut decât în 2015, Polonia înregistrând cel mai mare declin, cu mai mult de jumătate din volumul de investiții precedent. Republica Cehă a atras 18% din totalul investițiilor din Europa Centrală și de Est. Cele mai multe investiții au avut loc la Praga, unde s-au realizat 7 tranzacții, incluzând Old Town Hilton, Park Hotel și Chopin Hotel.
Industria hotelieră din Europa Centrală și de Est a raportat creșteri ale tuturor indicatorilor de performanță. Un număr mai mare de turiști au ales destinații din Europa Centrală și de Est, astfel rata de ocupare a revenit sau chiar a depășit nivelurile de dinaintea crizei, ajungând la o medie de 72%, față de 69% în perioada crizei. Pe măsură ce costul călătoriilor în Europa Centrală și de Est a crescut, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost în creștere. Tariful mediu pe cameră a crescut de la 73,6 euro pe zi în 2015 la 76,6 euro în 2016. În timp ce piețele din Est au realizat o creștere procentuală de două cifre, piețele mai mature ale Europei Centrale, inclusiv Viena, Praga și Varșovia au înregistrat o creștere de aproximativ 6%.
Europa Centrală și de Est a atras numeroase investiții din Orientul Îndepărtat, Orientul Mijlociu, America, dar și din Europa. Astfel, regiunea a atras un interes cu adevărat internațional.
„În ultimii ani, Europa Centrală și de Est a atras un important volum de capital datorită faptului că grupuri diverse de investitori doresc să beneficieze de performanțele industriei hoteliere din regiune. Printre factorii cheie ai dezvoltării se află și trendul de creștere a turismului internațional în Europa Centrală și de Est, proces susținut de turiștii din Asia, precum și trendul de reorientare a turismului din alte zone cum ar fi Africa de Nord si Europa de Vest. Mai mult decât atât, dorința băncilor de a finanța achiziții hoteliere a atras în mod semnificativ cererea mare a investitorilor”, spune David Nath, Head of CEE Hospitality Team at Cushman & Wakefield.
Apetitul băncilor pentru creditare este reflectat de randamentele activității de dezvoltare a industriei hoteliere, astfel în 2017 se așteaptă o suplimentare de 4.000 de camere în capitalele din Europa Centrală și de Est. Piețele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt Varșovia și Budapesta. Praga reprezinta o excepție, având un stoc limitat de hoteluri în curs de dezvoltare, din cauza constrângerilor urbanistice și a numarului scăzut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri.
„Chiar dacă ne așteptăm la o ușoară încetinire a creșterilor pe acest segment pe parcursul anului 2017, piața de investiții în hoteluri rămâne la un nivel mai ridicat decât în alte piețe mature din Europa de Vest. Vom vedea crescând, de asemenea, investițiile și pe piețele mai puțin mature, cum ar fi București și Sofia” spune Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions – Continental Europe. El mai adaugă și faptul că „tariful mediu zilnic este de așteptat să crească în continuare, generând randamente ridicate pentru investitori, mai ales pe piețele mai mature din Europa Centrală și de Est, unde fondul de dezvoltare este limitat”.