Tehnologie și mai mult decât atât

La începutul pandemiei, pariul era că singurii câști­gă­tori ai unei crize care reduce la maximum interac­țiunea socială vor fi (aproape exclusiv) companiile din tehnologie. Însă dacă ne uităm la domeniile în care investitorii au ales să-și pună banii în ultimul an, lucrurile nu au stat chiar așa. Fără îndoială, pre­dicția legată de tehnologie s-a adeverit cu vârf și în­desat, dovadă și cea mai recentă tranzacție din industrie, prin care FintechOS, un furnizor local de soluții de digitalizare a sistemului bancar și a pieței de asigurări, a atras o nouă rundă de finanțare în valoare de 60 de milioane de dolari, condusă de fondul Draper Esprit.

Paradoxal, e mai simplu să indicăm domeniile care au avut de suferit decât să facem un inventar al câștigătorilor. E limpede ca lumina zilei că operatorii din HoReCa, agențiile de turism, companiile aeriene sau retailerii stradali nu trec printr-o perioadă fastă, însă lista celor care au primit validarea investitorilor (persoane fizice și fonduri) sau sunt aproape de acest moment este mult mai lungă.

UN SCENARIU DIFERIT. La criza precedentă, imo­bi­liarele au picat primele. De data aceasta, cele mai multe proiecte mari (inclusiv pe segmentul de birouri) au continuat. Dacă ne referim strict la piața rezidențială, 2020 a fost un an mai bun decât 2019, numărul tranzacțiilor crescând cu peste 11% la nivelul întregii țări. Și asta, în condițiile în care acest segment înregistra scăderi în 2019 și 2018. Prețurile apar­­tamentelor (premium și de lux) au crescut, în

ciuda faptului că o parte dintre cumpărătorii acestui tip de activ sunt investitori care fac achiziția în scop de închiriere. Iar chiriile au scăzut.

Și dacă înainte de pandemie, pe bursa româ­neas­că, era listată o singură companie imobiliară – Impact Developer & Contractor –, numărul emiten­ților va crește chiar din acest an. Impact deja a listat pe AeRO (piața de capital secundară) un „pui“, e vorba de Star Residence Invest, o companie care are în proprietate mai multe apartamente pe care le în­chiriază. După un model comparabil, mai mulți antreprenori și manageri din consultanță, piața financiară sau articole de design interior sunt pe cale să lanseze un vehicul de investiții, Meta Estate Trust, care urmează să fie listat pe AeRo și, ulterior, pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB). Meta Estate Trust va cumpăra și revinde sau va închiria apartamente. Cumpărătorii acțiunilor Meta vor avea expunere pe piața imobiliară cu sume de intrare mult mai mici decât cele necesare unei achiziții imobiliare propriu-zise.

Recent, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, fon­datorii One United Properties, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidențiale, de birouri sau mixte, precum One Floreasca City sau One Cotroceni Park, și-au anunțat inten­ția de a lista compania direct pe piața prin­ci­pală a BVB.

Tot ceea ce ține de agricultură (mai ales dacă este ecologică) se vinde ca pâinea caldă. Drept dovadă, listările cu succes pe AeRO a nu mai puțin de trei companii din această zonă: Norofert (producător de îngrășăminte organice), Holde Agri Invest (proprie­tar de terenuri agricole) și Agroland (retailer de articole de grădinărit și animale de companie).

Vifrana, un producător de vinuri eco, urmează să vină pe AeRO în perioada următoare, după ce a vândut acțiuni într-un plasament privat în decembrie 2020. Într-o zonă apropiată putem plasa și investiția de un milion de euro atrasă de Artesana, un mic pro­ducător artizanal de lactate de la un fond de private equity (ROCA Investments), de data aceasta.

De asemenea, retailul specializat e o zonă fier­binte. De exemplu, MAM Bricolaj, un mic retailer din piața pe care o indică numele, s-a listat pe AeRO la înce­putul acestui an după un plasament privat făcut în toamna lui 2020. Ca idee, în a doua parte a lui apri­lie, prețul acțiunilor se apreciase de trei ori față de momentul plasamentului privat.

Vivre, unul dintre cei mai mari retaileri de home & deco din Europa Centrală și de Est, cu afaceri în aproape zece țări, a încheiat cu succes (prima a fost anul trecut) o a doua emisiune de obligațiuni, în va­loare de șapte milioane de euro.

Nici energia verde nu putea lipsi din acest peisaj. De AeRO se pregătește și Simtel, un fost service de telefoane mobile în anii 2000, transformat într-o companie care construiește parcuri fotovoltaice și asigură ulterior mentenanță pentru proprietari. Mai nou, Simtel instalează pentru clienți-companii și centrale electrice care folosesc energie solară.

PERSPECTIVA. De remarcat că avalanșa de investiții vine de pe AeRO și mai puțin din zona fondurilor, așa cum ne-am obișnuit în ultimii 15-20 de ani. Nevoia de lichiditate a companiilor sau a acționarilor se întâlnește cu dorința de diversificare venită din partea investitorilor. Dobânzile bancare sunt din ce în ce mai mici, iar imobiliarele nu sunt pentru oricine.

Într-o perioadă în care tot mai mulți dintre noi acordă din ce în ce mai multă atenție aerului pe care îl respiră, în AeRO e perspectiva.