Tandemul Premier Energy – Viitor Plus a încheiat a doua sesiune de plantare la Ciulnița

Pe 3 noiembrie, compania Premier Energy, alături de Asociația Viitor Plus și de 40 de voluntari au plantat 2.500 de copaci, finalizând astfel înființarea unei perdele forestiere în județul Ialomița. Inițiativa face parte dintr-un demers mai amplu menit să reintroducă în circuitul productiv silvic un teren degradat de aproape 1.200 de hectare, amplasat pe raza comunei Ciulnița (Ialomița). Un total de 5.500 de puieți au fost plantați în cele două sesiuni (primăvara și toamna 2023) din speciile ulm, mojdrean, frasin, lemn câinesc și sălcioară.

De mai bine de un an, Premier Energy a devenit partener al Viitor Plus în cadrul cunoscutului program național Adoptă un Copac. Prima acțiune comună – plantarea a 1.500 de puieți – a avut loc toamna trecută, în localitatea Gherghița (Prahova). Colaborarea vizează creșterea suprafeței împădurite din sudul României, în unele dintre județele cu cel mai mare deficit de pădure, prin crearea de perimetre de ameliorare și perdele forestiere de protecție. Colaborarea dintre Premier Energy și Viitor Plus a început toamna trecută.

“Am ales acest parteneriat cu un ONG recunoscut pentru contribuția constantă și importantă pe care din 2008 încoace o aduce protecției mediului înconjurător. Ne dorim să lăsăm o amprentă pozitivă și …curată în comunitatea în care activăm și ce poate fi mai binefăcător decât o pădure, chiar acolo unde e nevoie de ea. Iar programul Adoptă un copac alocă o mare parte a timpului identificării de terenuri pretabile pentru împădurire”, a declarat directorul de marketing al Premier Energy România, Mădălina Vasile.

În cadrul acțiunii din primăvară, au fost plantați 3.000 de puieți tot în comuna Ciulnița cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului într-o zonă industrială pe care autoritățile locale fac eforturi să o dezvolte în viitor.

La Ciulnița, Premier Energy este unul dintre principalii investitori în infrastructura energetică a zonei, unde a dezvoltat deja o rețea de gaze de aproape 20 de km. Demersurile de dezvoltare a rețelei locale au început anul trecut și vor continua în localitățile învecinate neracordate – Ivănești, Poiana, Afumați.

Adoptă un Copac este un program de împădurire al asociației Viitor Plus, care în această primăvară a reușit plantarea a 241.000 de puieți de arbori forestieri în mai multe zone din țară. Tot primăvara aceasta, în premieră, a fost plantată prima pădure după metoda Miyawaki, una dintre cele mai eficiente pentru împădurirea rapidă a terenurilor degradate – presupune plantarea a 3-4 puieți pe metru pătrat din cât mai multe specii autohtone. Copacii plantați prin această metodă cresc mult mai repede (cu 1 metru în înălțime pe an fără substanțe chimice sau îngrășăminte), captează mai mult carbon, iar biodiversitatea care apare este mai mare, precizează Viitor Plus.

Premier Energy a fost una dintre companiile cu care Viitor Plus s-a asociat în acest demers național care se concentrează pe zone de sud ale țării, unde este cea mai mare nevoie de arbori, în județe în care suprafața împădurită este de doar 5-10% (media europeană este de aproape 40%).

Tot în zona de sud, cât și de vest a țării, compania Premier Energy, al treilea mare jucător în piața de distribuție și furnizare de gaze naturale, deţine o reţea de distribuţie de gaz de peste 2.500 km. Compania se află în portofoliul fondului ceh de investiţii, Emma Capital, controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită și funcție de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune cu active de peste 42 de miliarde de euro.

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu, cum ar fi Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajarea eco-turistică, Regenesys.