Supriză pe piața imobiliară: Papalekas vrea să cumpere grupul israelian care a ridicat mall-ul AFI Cotroceni

Globalworth, unul dintre cei mai activi investitori de pe piața locală imobiliară, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, se află în cursa pentru preluarea grupului israelian Africa-Israel Investments, care deține pe plan local mai multe proprietăți, printre care și unul dintre cele mai performante mall-uri din România, AFI Cotroceni.

Globalworth este unul dintre cei patru investitori care au trecut în runda a doua de negocieri pentru achiziția grupului AFI, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, scrie publicația israeliană Globes.

Alături de fondul lui Ioannis Papalekas (foto),  în cursa pentru preluarea AFI se mai află grupul israelian Brosh, fondul de investiții imobiliare Patron Capital, care activează pe piața locală rezidențială prin dezvoltatorul Tagor, precum și fondul american Lone Star, care se află în acționariatul dezvoltatorului GTC (Globe Trade Center), cu activități și pe piața imobiliară din România.  Și miliardarul Lev Leviev, care deține 48% din grupul AFI, a vrut la rândul său să cumpere în întregime compania alături de un alt om de afaceri israelian, Moti Ben-Mosche, însă oferta lor nu a mers mai departe. Chiar și așa, publicația Globes notează că Leviev și partenerul său pot depune o nouă ofertă revizuită la finalul celei de-a doua runde de negocieri, dacă vor dori.

Vânzarea grupului AFI a fost vehiculată în presa din Israel de mai multă vreme, în contextul în care dezvoltatorul are datorii destul de mari. Anunțul privind investitorii interesați în preluarea grupului israelian vine în contextul în care, recent, în piață au apărut mai multe informații potrivit cărora AFI ar urma să vândă către frații Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, parcul de birouri AFI Park pe care l-a construit în jurul mall-ului AFI Cotroceni.

Pe lângă proiectul de birouri AFI Park și cele două mall-uri pe care le dețin în București și Ploiești, israelienii de la AFI vor să mai dezvolte pe plan local două noi proiecte imobiliare, birourile AFI Tech Park, situate în București și care vor avea o suprafață închiriabilă de 50.000 de metri pătrați, respectiv proiectul mixt AFI Brașov, amplasat în centrului orașului de sub Tâmpa. Acesta din urmă va include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și 20.000 de metri pătrați de spații de birouri.

De asemenea, AFI mai are în plan să dezvolte un parc de retail pe un teren de 80.000 de metri pătrați pe care îl deține în Arad, respectiv un proiect mixt pe terenul de 148.000 de metri pătrați pe care îl are în cartierul Bucureștii Noi din Capitală.

Globalworth este unul dintre marii investitori de pe plan local, cu un portofoliu care se ridică la peste 960 de milioane de euro. Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București. Recent, în acționariatul Globalworth a intrat un fond de investiții sud-african, Growthpoint, care administrează active la nivel mondial de 7,6 miliarde de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *