Succesul listării Arm e cea mai bună armă împotriva depresiei de pe piața IPO
Acțiunile designer-ului de procesoare britanic Arm au debutat en fanfare. Mult așteptatul IPO a stârnit un mare interes din partea investitorilor de retail, dornici să dețină o „bucățică” dintr-un potențial campion al inteligenței artificiale, după cum citim în Bloomberg. SoftBank, banca japoneză, care deținea integral compania înainte de ofertă, a decis să vândă acțiunile la limita superioară a intervalului de preț – 51 de dolari. Ar fi putut să fie și mai îndrăzneață, pentru că Arm a sărit cu 25%, joi, în prima zi de tranzacționare pe Nasdaq. Euforia din jurul listării dă mari speranțe bancherilor de investiții. Piața globală a IPO-urilor a băltit de la sfârșitul lui 2021, iar cauzele aproape că nu mai merită amintite.
- Arm a „ridicat” aproape cinci miliarde de dolari în ceea ce a fost deja catalogat drept IPO-ul anului. La sfârșitul primei zile de tranzacționare, valoarea totală a companiei se apropia de 70 de miliarde de dolari. Vineri însă, lucrurile s-au mai temperat puțin. SoftBank continuă să dețină circa 90% din acțiuni. În IPO, printre cumpărători s-au numărat și clienții de vază ai companiei – Intel, Apple, Nvidia (principalul câștigător al freneziei A.I., Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing. E bine de știut că Arm nu produce procesoare, ci le proiectează pentru clienți precum cei anterior menționați. Iar aceștia plătesc o redevență pentru fiecare unitate vândută.
- Arm ar urma să plătească băncilor care au propulsat-o pe bursă comisioane în valoare de puțin peste 100 de milioane de dolari, o sumă record pentru contextul actual, arată Financial Times. Circa 70% din bani vor fi împărțiți frățește de 28 de bănci care au fost conduse în tot acest proces de JPMorgan, Barclays, Goldman Sachs și Mizuho. Există însă și bancheri mai rezervați, care sunt de părere că fluviul de comisioane nu se va revărsa mai devreme de 2024. Ce-i drept, deși piețele și-au revenit în 2023 și au fost mai puțin volatile decât în anii trecuți, doar câțiva jucători se gândesc să-și ducă planurile de listare la bun sfârșit. Să vedem despre ce este vorba, la modul concret.
- Chiar săptămâna aceasta, compania de curierat Instacart și agenția de email marketing Klaviyo ar urma să vadă lumina bursei. După ce s-au minunat de succesul Arm, Instacart a decis să crească intervalul de preț, undeva între 28 de dolari și 30 de dolari, potrivit The Wall Street Journal. De notat că valoarea de acum a companiei din San Francisco (circa 10 miliarde de dolari) reprezintă un sfert din evaluarea privată pe care fondurile de venture capital i-au făcut-o în 2021, ne reamintește Financial Times. Asta ne spune destul de multe despre starea de fapt a piețelor. Și, ce să vezi, și Klaviyo ia în calcul scenariul ridicării intervalului de preț, conform Reuters .
→ De reținut. Dacă aruncăm un ochi pe rezultatele financiare ale Arm din anul fiscal care s-a încheiat în martie 2023, entuziasmul investitorilor de retail pare mai puțin explicabil. Veniturile companiei au scăzut (ce-i drept nici cu 1%), iar profitul s-a diminuat cu peste 20%, până la circa 525 milioane de dolari, informează
Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.
Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.