Subiecte Evaluarea Naţională 2020. Ce au avut de rezolvat elevii la proba de Limba și literatura română

Peste 170.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională în sesiunea din iunie, care începe luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Rezultatele finale se vor afişa în 27 iunie.

Evaluarea națională 2020 – Subiecte Limba și literatura română

La subiectul 1 de la proba scrisă de Limba și Literatura Română, elevii au avut de analizat un text de Sorin Titel și au trebuit să demostreze apartența operei la genul epic.

Al doilea subiect a fost un fragment dintr-un articol despre Traian Vuia publicat pe www.historia.ro. După ce au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza textului, elevilor li s-a cerut să facă o naraţiune cu o întâmplare dintr-o activitate preferată.

Evaluarea națională 2020. Ce reguli trebuie să respecte elevii

Accesul elevilor în sălile de examen va fi permis până la ora 8.30.  Probele pentru examenele naţionale încep la ora 9:00 şi se vor desfăşura în 4.337 de centre de examen.

Primele rezultate vor fi comunicate în 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Contestaţiile pot fi depuse în 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00), inclusiv prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iunie.

Timpul pentru elaborarea unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.