SUA impun noi restricţii pentru exporturile de tehnologie avansată
Statele Unite au decis să impună noi măsuri de control privind exporturile de tehnologie avansată, inclusiv pentru calculatoarele cuantice, în conformitate cu restricţiile impuse de partenerii internaţionali.
Pe lângă produsele de calcul cuantic, controalele vor afecta echipamentele pentru producerea semiconductorilor avansaţi, articolele de fabricaţie aditivă pentru a produce componente metalice şi tehnologia GAAFET (gate all-around field-effect tranzistor), potrivit postării Federal Register.
”Acţiunea de astăzi asigură că controalele noastre naţionale ale exporturilor ţin pasul cu tehnologiile care evoluează rapid şi sunt mai eficiente atunci când lucrăm în comun cu parteneri internaţionali”, a declarat un oficial al Departamentului pentru Comerţ, Alan Estevez, într-un comunicat.
Restricţii pentru calculatoarele cuantice şi tehnologia aferentă
Mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit, au impus deja controale similare şi se aşteaptă să facă şi altele, după cum transmite Reuters, potrivit News.ro. ”Cele mai semnificative controale sunt cele privind calculatoarele cuantice şi tehnologia aferentă. Au cerinţe noi de raportare pentru noii angajaţi străini care lucrează la dezvoltarea computerelor cuantice în SUA”, a spus avocatul comercial de la Washington, Kevin Wolf.
Wolf a mai remarcat că controalele GAAFET nu se vor aplica proiectării circuitului integrat mai larg, ci doar producţiei arhitecturii GAAFET, care reprezintă o arhitectură de cip de ultimă oră care ajută la îmbunătăţirea performanţei cipului şi reduce consumul de energie.
Statele Unite încearcă să atingă un echilibru cu regulile forţei de muncă
Celia Merzbacher, director executiv al Quantum Economic Development Consortium (QED-C), a spus că Statele Unite încearcă să atingă un echilibru cu regulile forţei de muncă, dar că acestea ar putea afecta deciziile de angajare, chiar dacă sunt doar cerinţe de raportare.
Guvernul recunoaşte ”importanţa expertizei în domeniul cuantic şi cât de mică este oferta de talente, precum şi nevoia de a fi deschis pentru a atrage talente de top să lucreze la firmele din SUA”, a spus Merzbacher.
Dar, a spus ea, companiile mici ar putea decide, ”nu vrem să fim nevoiţi să înţelegem această raportare. Vom angaja doar cetăţeni americani… şi apoi se limitează şi nu profităm de talente care ar putea fi incredibil de utile.”
sursa foto: flickr.com