Stat versus stat: rețelele Transelectrica scot din producție un reactor al Nuclearelectrica

centrala nucleara cernavodă mediafax_newmoney

Unul dintre cele două reactoare nucleare ale României a fost oprit. Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor, pune încetarea producerii de energie electrică a Unității 1 a centralei din Cernavodă pe seama unei perturbații a unei linii electrice de transport care aparține altei companii de stat, Transelectrica.

”Această perturbație, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la sistemul electroenergetic national (SEN), reactorul rămânând în funcțiune la un nivel redus de putere”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Nuclearelectrica dă însă asigurări că nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

Transelectrica este compania care are în administrare toate liniile de transport al energiei electrice.

La ora transmiterii acestei știri, consumul de energie electrică a României este asigurat în proporție de peste o tremie de hidrocentrale, iar termocentralele pe cărbune au o contribuție de peste 29%. Alte aproape 19% procente provin din centralele pe bază de hidrocarburi, în timp ce energia verde (eoliană și fotovoltaică) acoperă puțin peste 11% din necesar.

 


Foto: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *