Start-up-ul românesc ECITIM vrea să devină producător de energie în primul trimestru din 2024

ECITIM, start-up românesc în domeniul energiei, a anunţat că îşi propune să devină producător de energie în primul trimestru din 2024 şi a depus deja documentaţia pentru obţinerea licenţei. Compania a dezvoltat 13 parcuri fotovoltaice în urma unei investiţii de peste 6 milioane de euro, în colaborare a peste 600 de parteneri şi investitori, iar cel de-al 14-lea parc fotovoltaic va fi conectat la reţea până la finalul anului. Compania vrea să dezvolte opt parcuri fotovoltaice anul viitor, pe care ulterior le va vinde.

Strategia de dezvoltare a companiei ia în calcul alte 8 parcuri fotovoltaice în 2024, lucru care îi permite extinderea capacităţii de producţie şi a ofertei, concomitent cu consolidarea poziţiei în piaţă.

„Am depus documentaţia necesară pentru a obţine licenţa de exploatare comercială a capacităţilor de producţie în luna septembrie, după ce primele demersuri le-am făcut la începutul anului, în februarie, când am contactat o firmă de consultanţă. Ne aşteptăm să obţinem licenţa până la finalul primului trimestru din 2024”, spune Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Investiţiile necesare licenţierii ECITIM ca producător de energie au depăşit 100.000 de euro şi au vizat costuri de consultanţă, avize şi taxe solicitate de ANRE

”Pentru a fi producător de energie electrică, licenţa este obligatorie începând de la o putere instalată mai mare de 1MW, chiar dacă vorbim de un cumul al puterii instalate în mai multe parcuri de prosumator, aşa cum este în cazul nostru”, mai spune Stelian Muscalu.

În prezent, puterea instalată combinată a parcurilor fotovoltaice dezvoltate în cadrul platformei EnergiePentruToti.ro depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate) şi plasează proiectul ECITIM în topul celor mai mari investiţii colective în domeniul energiei din România. Cele 13 parcuri fotovoltaice au fost dezvoltate de ECITIM în urma unei investiţii de peste 6 milioane de euro, în colaborare şi cu aportul a peste 600 de parteneri şi investitori.

Toate investiţiile şi parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entităţi diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permiţând persoanelor fizice şi juridice deopotrivă să deţină participaţii în proiectele ECITIM.

”Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management end-to-end pentru investiţiile în energie solară, garantând transparenţă şi flexibilitate prin detalii clare despre contracte. Simplifică achiziţia de pachete energetice, asigură plăţi facile şi conformitate legală. Utilizatorii beneficiază de monitorizare în timp real a producţiei, garanţii extinse şi încasări transparente, cu calcul clar al veniturilor. Opţiunile de reziliere sau vânzare, alături de interesele aliniate, unde compania prosperă doar dacă sistemul produce energie, subliniază angajamentul ECITIM de a maximiza rentabilitatea şi a minimiza riscurile pentru parteneri”, arată compania.

Până la finalul anului, ECITIM estimează finalizarea unui nou parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la reţea, complet funcţional şi nu în stadiu de proiect, cum au fost toate celelalte proiecte realizate anterior.

„Proiectele noastre sunt dezvoltate şi funcţionează, în prezent, respectând legea prosumatorului. Am decis să obţinem licenţa de exploatare comercială a capacităţilor de producţie de energie pentru a preîntâmpina eventuale schimbări de paradigmă legislativă. În acelaşi timp, în momentul în care creşterea a accelerat, o reaşezare, pe noi baze, inclusiv legislative, a întregului business a devenit un obiectiv strategic pentru a continua dezvoltarea în acelaşi ritm”, mai spune Stelian Muscalu, argumentând decizia strategică a ECITIM de a deveni furnizor de energie electrică.